Mijn favorieten

Er zijn nog geen favoriete franchiseformules geselecteerd

Specsavers biedt preventief ooggezondheidsonderzoek

Vanaf deze week biedt Specsavers een preventief ooggezondheidsonderzoek aan in 80 Nederlandse winkels. Met dit onderzoek zou zichtverlies in een vroeg stadium gedetecteerd kunnen worden volgens de optiekketen, hierdoor zou het tevens beter behandelbaar zijn.

Bij een gewone oogmeting test een opticien de gezichtsscherpte en wordt de juiste bril aangemeten. Bij een preventief ooggezondheidsonderzoek wordt met moderne apparatuur de gezondheid van de ogen onderzocht. Er wordt een foto gemaakt van de buiten- en binnenzijde van het oog, en dit wordt vervolgens biomicroscopisch onderzocht. Hiermee wordt er gekeken naar afwijkingen die op de meest voorkomende oogaandoeningen kunnen duiden. Het onderzoek van Specsavers kost 29 euro.

“Steeds meer Nederlanders krijgen te maken met slechtziendheid of blindheid”, aldus Specsavers directeur Remko Berkel. Uit eigen onderzoek van Specsavers blijkt dat in het ziekenhuis de wachttijd voor oogzorg met 63 procent gestegen is.

“Optometristen kunnen hierin een rol spelen en alleen die mensen doorverwijzen die echt tweedelijns zorg bij een oogarts nodig hebben”, stelt Berkel.

Al een tijd op de planning

Begin vorig jaar sprak Berkel al over de mogelijkheid om eenvoudige medische handelingen uit te gaan voeren. Volgens hem bevat de meetapparatuur van opticiens en audiciens steeds meer toegepaste technologie. “Dat geeft tijd en ruimte om taken uit de eerstelijnszorg naar ons toe te trekken”,  aldus Berkel. Onlangs kondigde Specsavers al aan dat zij de komende tijd veel zouden gaan investeren in de professionalisering van de oogzorg.

×