Mijn favorieten

Er zijn nog geen favoriete franchiseformules geselecteerd

Steeds meer ondernemers kiezen voor zonnepanelen

23 maart 2023

De vraag naar zonnepanelen is niet alleen hoog onder particulieren. Tegenwoordig kiezen ondernemers er steeds vaker voor om zonnepanelen op het dak van hun pand te leggen. Bent u voornemens om zonnepanelen aan te schaffen? Belangrijk is om voorafgaand altijd contact op te nemen met uw verzekeraar. De verzekeraar kan u inlichten over de zaken waar u op moet letten als het gaat om veiligheid. Daarnaast kan de verzekeraar u informatie geven over wat de gevolgen kunnen zijn voor uw verzekering.

In de afgelopen jaren zijn er diverse schades gemeld die zijn veroorzaakt door zonnepanelen. Brand is de meest voorkomende oorzaak. SuperGarant Verzekeringen zet 3 belangrijke tips voor u op een rijtje:

1. Kies een gecertificeerde installateur

Een zonnepaneleninstallatie is als het ware een kleine elektriciteitscentrale op het dak van uw pand. Hier komen risico’s bij kijken. Om deze reden is het erg belangrijk om een gecertificeerde zonnepanelen installateur in te schakelen voor een veilige montage en aansluiting. Naast certificering is ervaring ook een belangrijke pijler.

2. Ga voor een veilig installatiesyteem

Uit onderzoek is gebleken dat branden op daken met zonnepanelen voornamelijk bij indaksystemen ontstaan. Hierbij liggen de zonnepanelen niet op de dakpannen, maar direct op de dakconstructie. Die is vaak niet bestand tegen zeer hoge temperaturen. Bij opdaksystemen vormen de dakpannen een brandwerende laag.
Bij zonnepanelen op een plat dak vormen er andere factoren gevaar zoals: heeft u de juiste (brandwerende) dakbedekking en kan de dakconstructie het gewicht aan? Het is daarom belangrijk dat u vooraf een expert uw dak laat beoordelen.

3. Onderhoud de panelen jaarlijks

Sommige zonnepanelen zijn zelfreinigend. Zijn de zonnepanelen op het dak van uw pand dat niet? Dan raden wij aan om de zonnepanelen minimaal één keer per jaar te reinigen. Door de panelen te controleren op beschadigingen voorkomt u dat er brandgevaar optreedt. Daarnaast leveren schone panelen maximaal op. Het is verstandig om eens in de 3 jaar de gehele installatie door een erkend bedrijf te laten inspecteren. Deze controle heet een SCIOS Scope 12 keuring.

Verzekeren

In de meeste gevallen kunnen zonnepanelen meeverzekerd worden op uw opstalverzekering of op uw huurdersbelangverzekering. Wij raden u aan om vooraf contact met uw verzekeraar op te nemen om de mogelijkheden te bespreken. Zeker met brandgevaarlijke isolatie kan een verzekeraar afwijzend tegenover het meeverzekeren staan. Om deze reden is het verstandig om hier van te voren samen naar te kijken.

Wilt u meer informatie ontvangen? Of ontvangt u graag advies over wat u het beste kan doen? Bel dan naar 070 3204680 of mail naar info@supergarant.nl.

SuperGarant Verzekeringen

×