Mijn favorieten

Er zijn nog geen favoriete franchiseformules geselecteerd

Succesvolle eerste maanden voor Kvik Heerhugowaard

Een unicum voor Thijs Kaptein (39) en zijn broer Lex (36): ze zijn beiden franchisenemer van de nieuwe vestiging van Kvik in Heerhugowaard. Zij zijn de eersten die op deze manier samen ondernemen bij de Deense keukenformule. Ze openden hun filiaal in november 2018 en hebben in de eerste paar maanden al een succes geboekt: ze gaan beter dan ze in hun businessplan hadden ingeschat.

Thijs kwam in oktober 2017 in contact met Kvik. Daarvoor had hij een agentschap in bruids- en avondkleding en was zodoende de schakel tussen ontwerpers en winkels. “Eigenlijk ligt het franchisenemerschap dicht bij het agentschap”, vindt Thijs. “Je draagt de visie van een ander uit, maar je krijgt wel de ruimte om er je eigen draai aan te geven.”

De gesprekken tussen Thijs en Kvik verliepen zo goed, dat Lex ook in het proces stapte. Toen de kogel eenmaal door de kerk was, volgden de broers vanaf begin september 2018 gedurende drie maanden een intensief traject waarin leren en stagelopen voorop stonden. Ze mochten hun eigen showroom uitzoeken in Denemarken, het thuisland van de keukenformule. Dit alles resulteerde in de opening van hun vestiging op 23 november, nummer 18 voor Kvik. “Mijn broer is de handige”, lacht Thijs. “Hij zorgt voor de backoffice en de technische zaken, zoals het inmeten van keukens en de planning. Ik houd me bezig met verkoop, financiën en marketing. We hebben daarnaast twee medewerkers en zijn op dit moment bezig een derde aan te nemen.”

Onderscheidend door serviceniveau en transparantie

Kvik is een formule die zich richt op de verkoop van keukens, badkamermeubels en garderobekasten. De formule onderscheidt zich van de concurrentie door het serviceniveau en de transparantie. Klanten kunnen kiezen of zij hun keuken zelf willen ophalen of Kvik alles laten doen. Dit scheelt in de kosten, die overigens vooraf helemaal duidelijk zijn. “We hebben daarnaast hogere en diepere kasten dan andere keukenbedrijven”, zegt Thijs. “Ook met onze garantie zit het goed: 25 jaar op het binnenwerk, 10 jaar op de fronten en 5 jaar op het keukenblad. Dat in combinatie met een snelle levertijd en verrassend lage kosten maken Kvik een heel toegankelijke formule. We leveren trouwens wel moderne, strakke keukens. Daar moet je van houden.”

Boven verwachting

Kvik is op veel gebieden een partner voor hun franchisenemers. Thijs: “Voor we onze vestiging openden, maakten we een businessplan. We gaan binnenkort de eerste maanden samen met Kvik evalueren: hoe staan we ervoor, wat gaat goed en wat kan beter? Kvik monitort alles en kan ons dus van feedback voorzien. Wat erg mooi is: we weten nu al dat we het boven verwachting goed hebben gedaan de eerste tijd. Dat is een mooie opsteker. Daarnaast ziet Kvik dat we ervoor gaan. Ondernemers die dat laten zien, krijgen van de formule alle hulp.”

‘Kvik laat ons niet los’

De begeleiding van Kvik stopt niet na het pre-openingstraject. “Ze laten je na de eerste periode zeker niet los”, legt Thijs uit. “Zo controleren ze bijvoorbeeld onze bestellingen en dat is heel erg prettig. Als je goed kunt uitleveren, scheelt dat namelijk ergernis voor de klant en geld en werk voor ons. In de opstart heeft Kvik ons ook geholpen met de financiering van onze vestiging door een crowdfundingactie op te zetten. Die actie heeft ons geholpen het benodigde kapitaal te krijgen voor de verbouwing en de inrichting van ons pand.” Maar liefst 273 investeerders brachten gezamenlijk het benodigde kapitaal op.

Sparren met collega’s

De achttien franchisenemers van Kvik spreken en zien elkaar regelmatig: onder andere op de maandelijkse franchisemeetings en ook op het jaarlijkse grote feest. “We zijn een familie”, vindt Thijs. “Wij sparren zelf veel met Arend Huizinga van Kvik Almere. Hij is een week voor ons opengegaan, dus we weten elkaar vaak te vinden voor advies en ervaringen.”

×