Mijn favorieten

Er zijn nog geen favoriete franchiseformules geselecteerd

Terugtrekking rechtszaak maakt overname Yarden mogelijk

In 2020 was er al sprake van een mogelijke overname. Deze is uiteindelijk niet doorgegaan vanwege een zwakke financiële situatie bij Yarden. Uitvaartmaatschappij DELA wil nu alsnog Yarden overnemen.

Yarden zit er financieel nog steeds niet goed bij maar hier is actie op ondernomen. Klachteninstituut Kifid en de rechtbank oordeelde recentelijk dat Yarden de polisvoorwaarden van een groep verzekerden mag aanpassen. De consumentenbond heeft een lopende rechtszaak teruggetrokken. Hierdoor zou een overname toch mogelijk zijn.

DELA zou de overname het liefst zonder ontslagen zien. Met toezegging van de toezichthouder zal Yarden in 2023 compleet zijn overgenomen door DELA. DELA is koploper in de uitvaartbranche in Nederland en België. Er zijn ruim drie miljoen mensen aangesloten bij de maatschappij. Bij Yarden zijn dit er ruim een miljoen.

Aangepaste polis

De aanleiding voor Yarden’s financiële problemen waren de naturapolissen die werden verkocht. Bij een naturapolis wordt er niet een bepaald bedrag uitgekeerd maar worden alle uitvaartkosten vergoed. Deze kosten zijn in de afgelopen jaren gestegen. In 2019 heeft Yarden een grens ingesteld op het maximaal uit te keren bedrag. Hierdoor moesten klanten extra betalen.

De desbetreffende polishouders hoeven volgens DELA de volgende tien jaar niks bij te betalen als ze kiezen voor het aangesloten uitvaartbedrijf. Ook is er een pot van één miljoen euro uitgetrokken voor compensatie. Mensen die te veel hebben betaald kunnen hier aanspraak op maken. Edzo Doeve, algemeen directeur DELA, zegt een positief vooruitzicht te hebben op het herstel van Yarden.

×