Mijn favorieten

Er zijn nog geen favoriete franchiseformules geselecteerd

‘Tientallen vestigingen HEMA gaan naar Jumbo’

11 november 2019
Vrijdag  jl. werd bekendgemaakt dat Jumbo en HEMA een intensieve samenwerking aangaan. In het persbericht staat dat HEMA ook Jumbo-vestigingen kan overnemen. Ingewijden zeggen tegen het FD dat er per saldo zo’n twintig tot vijfentwintig vestigingen van HEMA veranderen in een Jumbo.

HEMA heeft een netto schuldenlast van € 800 miljoen. Door deze transactie zou de Oer-Hollandse franchiseformule weer wat financieel lucht krijgen. Volgens een bron van het FD kan de transactie zo’n € 100 miljoen opleveren. De opbrengst kan dan gebruikt worden om de rentelasten omlaag te brengen.

Omdat in de Jumbo vestigingen producten komen te liggen van de Amsterdamse formule, kan de kas flink gespekt worden. Het gaat om keukenspullen en huishoudelijke artikelen waar HEMA op staat. Wekelijks komen er zo’n tien miljoen klanten bij de grootgrutter over de vloer.

Geen samenwerking met AH

Eerder dit jaar maakten HEMA en Albert Heijn nog bekend gezamenlijke pilot vestigingen te openen. Doordat HEMA nu een samenwerking aangaat met Jumbo, gaat de samenwerking tussen de twee franchiseformules niet door.

Door van HEMA een merk te maken in plaats van alleen een warenhuis, kan HEMA goedkoper doorgroeien. Voor het leggen van producten in de schappen van andere winkels is minder kapitaal nodig dan voor het openen van eigen winkels.

×