Mijn favorieten

Er zijn nog geen favoriete franchiseformules geselecteerd

Tjeerd Jegen doet uitspraak over voormalig HEMA-eigenaar

18 februari 2021
Tjeerd Jegen heeft een uitspraak gedaan over voormalig HEMA-eigenaar Marcel Boekhoorn. Hij beweert dat als er geen coronacrisis was geweest, Boekhoorn nog steeds eigenaar zou zijn. Dit werd gezegd tijdens zijn bezoek aan de RetailTrends-podcast.

Jegen heeft gezegd dat Boekhoorn goed bezig was een schuldenlast terug te dringen. Deze schuldenlast is voortgekomen uit een erfenis van de overname door het bedrijf Lion Capital in 2007. “Toen het coronavirus maart vorig jaar de kop opstak en de omzet halveerde, verenigden de obligatiehouders zich. Omdat ze er geen vertrouwen in hadden dat het goed zou komen met HEMA eisten ze hun aandelen op. Het is net als met een hypotheek op je huis. Als je die niet terug kunt betalen, neemt de bank je huis over.”

Na dit proces werden de obligatiehouders eigenaar van HEMA. Het verkoopproces werd, volgens Jegen, de volgende dag gestart. “Het was nooit de intentie dat ze lang eigenaar zouden blijven. Dat was ook niet goed geweest, denk ik. Vervolgens werden investeerder Parcom en Jumbo-familie Van Eerd de nieuwe eigenaren. Dit is de allerbeste uitkomst. Ik denk dat private equity geen slecht businessmodel is, maar private equity in combinatie met fysieke retail werkt niet meer. Er zit geen groeimodel achter fysieke retail dat werkt met pure private equity. De groei is veel beperkter. De tijd van het snelle geld is wel een beetje voorbij”, aldus Jegen.

‘Een beetje doorgeslagen’

Jegen heeft aangegeven niet positief te zijn over de lockdown die sinds midden december jl. geldt. “Ik denk dat we nu als land een beetje doorgeslagen zijn. Ik vind het jammer dat we geen perspectief hebben. De besmettingen liggen in Frankrijk en België op een veel lager niveau dan in Nederland en daar zijn de winkels nog open.”

Nieuwe CEO

De opvolger van Jegen is Saskia Egas Reparaz. Zij leidt nu nog de Etos. Wanneer ze begint is nog niet duidelijk. Dit komt doordat moederbedrijf Ahold Delhaize haar aan haar concurrentiebeding houdt. Jegen heeft aangegeven het mooi te vinden dat een vrouw de functie van CEO bij HEMA gaat vervullen. “Ik vind het echt top. Ik vind het zo bijzonder dat bij een merk waar 85 procent van onze kernklanten dame is, en de meerderheid van de collega’s, een vrouw aan het roer komt”, aldus Jegen.

×