Mijn favorieten

Er zijn nog geen favoriete franchiseformules geselecteerd

Toch geen fusie Monuta en Yarden

In februari werd bekend dat Monuta en Yarden de wens hadden om samen te gaan. Het plan van een fusie tussen beide franchiseformules is nu echter van de baan.

De uitvaartondernemingen hebben meegedeeld dat “de partijen een verschil van inzicht over de onderlinge waardering van hun bedrijven hebben”. Met een fusie wilden de bedrijven hun slagkracht vergroten om zo “een leidende rol te spelen op het gebied van uitvaartzorg en uitvaartverzekeringen”. Bovendien wilden zij hun positie verstevigen wegens de toegenomen concurrentie op de uitvaartmarkt, waar de laatste tijd veel kleinere ondernemers in stappen. Door de uitvaartcentra beter te spreiden over het land zouden meer klanten bereikt worden. Ook wilden Monuta en Yarden online groeien en verder uitbreidden in Duitsland.

De organisaties komen qua grootte redelijk overeen. Monuta heeft ruim 100 vestigingen, meer dan 1 miljoen verzekerden en een omzet van 276 miljoen euro over 2012. Yarden telt 51 vestigingen, bijna 1 miljoen leden en een omzet van 187 miljoen euro in 2012. Na een fusie hadden zij alleen uitvaartcoöperatie DELA nog voor zich moeten dulden met een omzet van 465 miljoen euro in 2011. Nu de fusie van de baan is, zullen beide bedrijven hun activiteiten zelfstandig voortzetten.