Mijn favorieten

Er zijn nog geen favoriete franchiseformules geselecteerd

Top 5 waardevolste Nederlandse franchisemerken

Uit de rangschikking van de Top 30 waardevolste Nederlandse merken komen zes franchiseformules naar voren. Deze Top 30 is samengesteld door onderzoeksbureaus WPP Group en Kantar Group.

Grootschalig onderzoek

De merkwaarden van de Nederlandse formules is berekend op basis van interviews met consumenten en een analyse van de financiële en zakelijke prestaties van de merken. Voor de top dertig zijn 32.300 Nederlandse consumenten ondervraagd. Dat meldt Retailtrends.

Meest waardevolle Nederlandse franchisemerken

In de Top 30 meest waardevolle Nederlands merken staat franchiseformule Shell Tankstations op nummer 1.

Op nummer 2 staat supermarktformule SPAR. SPAR staat net al vorig jaar op de tiende plaats in de Top 30 waardevolste Nederlandse merken. De supermarktketen is tevens het meest waardevolle Retailmerk in de rangschikking. Spar wordt een merkwaarde toegekend van 1,97 miljard dollar.

Dat is veel meer dan marktleider en tevens nummer 3 in de rangschikking Albert Heijn. De franchiseformule staat met een merkwaarde van 965 miljoen dollar op plaats vijftien in de rangschikking Top 30 waardevolste Nederlandse merken.

Op nummer 4 in de rangschikking waardevolste Nederlandse franchisemerken staat eveneens een supermarktketen. Franchiseformule Jumbo staat met een merkwaarde van 507 miljoen dollar op plaats 20 in de rangschikking Top 30 waardevolste Nederlandse merken. Echter is Jumbo van plan de merkwaarde te verhogen door haar marktaandeel in België te verbeteren.

Franchiseformule HEMA dat zich steeds meer als internationaal merk wil profileren, is de nummer 5 in de rangschikking. De winkelketen staat op nummer 23 in de Top 30 waardevolste Nederlandse merken. Verder hoopt HEMA verder internationaal te groeien. De winkelketen wil hierbij haar winkelformule beschikbaar stellen aan meer franchisenemers.

Buiten de Top 5 waardevolste Nederlandse franchisemerken, maar wel in de Top 30 waardevolste Nederlandse merken staat franchiseformule SNS Bank. Samenwerkende Nederlandse Spaarbanken (SNS) staat om plaats 28 in de rangschikking.

Top 5 waardevolste Nederlandse franchisemerken:

1. Shell Tankstations
2. SPAR Supermarkten
3. Albert Heijn
4. Jumbo Supermarkten
5. HEMA

×