Mijn favorieten

Er zijn nog geen favoriete franchiseformules geselecteerd

Tubz speelt in op veranderende markt

Je ziet ze steeds vaker. Automaten met snoep, nootjes of speelgoedcapsules slaan enorm aan in Nederland. Dankzij het franchiseconcept van Tubz. De automaat met een gleuf voor een muntje heeft een digitale, ‘cashless’ variant gekregen. En ook het assortiment blijft zich vernieuwen. “Voor sommigen is het een bijverdienste, anderen pakken het groter aan.”

Betalen met of zonder muntje in snoepautomaat

Een automaat, een gleuf voor het muntje en die draaiknop. Wie kan daar nu weerstand aan bieden? Maar zelfs zo’n klassieker kan verder ontwikkeld worden. Tubz zint voortdurend op vernieuwingen om het concept nog beter te kunnen toepassen, of te kunnen inspelen op een veranderende markt.

Tubz, een van oorsprong Britse formule, is sinds enkele jaren in Nederland actief met de exploitatie van snoepautomaten op locaties waar veel publiek komt. Horecagelegenheden, zwembaden, wachtruimtes, snackbars… er zijn locaties te over.

Als franchisenemer bij Tubz plaats en beheer je een aantal ‘vending machines’. De meeste starters beginnen met een bundel van 10 automaten. “Voor sommigen, zoals studenten, is dat prima, als bijverdienste. Maar we hebben ook een franchisenemer met 200 automaten”, vertelt Tubz-franchisegever Ramon Baudoin.

‘We hebben het drukker dan ooit’

Automaten die snoep en snacks aanbieden, op plaatsen waar veel mensen komen. Een gouden idee waar veel franchisenemers mee aan de slag gingen. Vanaf het voorjaar van 2021 zit de groei er weer flink in.

“Net als voor iedereen was het een bijzondere tijd, en we hebben het wel even zwaar gehad”, kijkt franchisegever Ramon Baudoin van Tubz Nederland terug op 2020. “We hebben uiteraard hinder ondervonden van de diverse lockdowns, maar dit hebben we goed op weten te vangen door nieuwe concepten te ontwikkelen. Sinds de heropening van de horeca in het voorjaar 2021 is onze omzet flink gaan stijgen. In het voorjaar zijn er elke maand gemiddeld drie nieuwe franchisenemers aan de slag gegaan.”

Flexibiliteit een voordeel

“We weten dus: na zo’n lockdown zijn we in staat om razendsnel weer verder te gaan. Die flexibiliteit blijkt een groot voordeel van onze formule”, aldus Baudoin. “Om die reden zijn we ook nog steeds actief op zoek naar nieuwe franchisenemers. Onze ondernemers zijn heel verschillende soorten mensen. Van studenten die het als bijbaan doen tot mensen die het groot aanpakken.”  Een franchisenemer bij Tubz hoeft geen grote investeringen te doen, geen personeel aan te nemen, er is geen franchisefee en er zijn geen vaste kosten.

Het beheer van de automaten kost gemiddeld een half uur tot een uur per maand per automaat. “Bij een bundel van 10 automaten heb je dus vijf tot tien uur werk, en de verdienste is enkele honderden euro’s, afhankelijk natuurlijk van de verkoop.”

Franchisenemers bij Tubz moeten in het bezit zijn van een rijbewijs en een auto, en een plaats waar ze hun voorraad kunnen opslaan. “De meeste mensen hebben daarvoor een plaats in huis, in de kelder of op zolder. We spreken met de franchisenemer af binnen welk postcodegebied hij gaat opereren.” Binnen dat gebied vindt Tubz de juiste locaties, en neemt contact op met de beheerder van die locatie. Maar een franchisenemer kan natuurlijk zelf ook geschikte locaties aandragen.

×