Mijn favorieten

Er zijn nog geen favoriete franchiseformules geselecteerd

Van Corporate naar Keukens: Het Verhaal van Tjadlind Arends-Woller

17 juli 2023

Tjadlind Arends-Woller is sinds september 2020 franchisenemer van de vestiging van Kvik in Leeuwarden, die zij samen met haar man Ted runt. Met Tjadlind aan de voorkant en Ted aan de achterkant van het bedrijf, vormen zij samen een geoliede machine. Na altijd werkzaam geweest te zijn in de corporate wereld, besloot zij de oude droom van haar en Ted na te jagen, namelijk die van ooit zelfstandig ondernemer zijn. Tjadlind had geen ervaring als ondernemer en ook geen ervaring in de keukenbranche. Hoe kwam zij er dan toch toe om aan de slag te gaan als franchisenemer van Kvik, hoe is het om als vrouw te starten in een mannenbranche én in een lastige periode?

Je komt uit een corporate loopbaan in loondienst, zonder ervaring in de keukenbranche. Hoe ben je dan bij Kvik terecht gekomen?

Hiervoor werkte ik op het hoofdkantoor van Friesland Campina. Ik heb altijd in loondienst gewerkt en heb geen ervaring in de keukenbranche. Ik wilde altijd al ooit een eigen onderneming op interieurgebied beginnen. Tijdens mijn studie werkte ik veel in het buitenland en rolde de exportkant op. Toen ik 40 werd, ging ik nadenken. Ik had een goede baan, waar ik tot aan mijn pensioen zou kunnen blijven. Mijn droom om ooit die eigen winkel te starten bleef. Puur voor mezelf heb ik altijd opleidingen en cursussen gedaan op het gebied van interieur. Scandinavië is mijn favoriete vakantiebestemming en heb zelf een Kvik-keuken in huis. Daarvoor moest ik vanuit Friesland naar de Randstad rijden, want er was geen vestiging in de buurt. Kvik sprak me aan vanwege het design en de transparantie van het bedrijf. Ik wilde een eigen winkel, maar geen klein interieurwinkeltje. Dat zou ik saai vinden. Het moest iets groters zijn, bij voorkeur met een internationaal tintje. Bij Kvik viel dat allemaal prachtig samen. Ik had dus geen ervaring in de keukenbranche, maar alles is te leren en ik was ervan overtuigd dat ik genoeg in huis heb om het te laten slagen.

Hoe is de opstart verlopen?

Kvik deelde mijn mening en wilde mij die kans gunnen. Ik moest het vak gaan leren. Het lastige was dat het hele traject net pre- corona startte en net toen we alle handtekeningen hadden gezet, ging de wereld op z’n kop. Dat merkte ik ook wel in mijn inwerktijd, omdat de winkels grotendeels dicht moesten. Er was geen persoonlijke begeleiding mogelijk vanuit Denemarken en er was weinig mogelijkheid om bij andere Kvik franchisenemers mee te lopen. Dus het vak leren moest vooral online.

De wereld ging dicht, maar veel mensen besloten hun huis te gaan verbouwen. De vraag naar nieuwe keukens was enorm, wat aan de ene kant fijn was, maar rustig opstarten was er niet bij. Het meeveren met alle regels was ook lastig. Gaat dit fout omdat wij dit nog moeten leren? Is dit leergeld? Of zitten de omstandigheden tegen? Dan is het wel fijn dat je een franchisegever hebt, die je de kans geeft om gaandeweg te leren.

Binnenkort wordt het vervolg van dit interview gepubliceerd. Kunt u niet wachten? Lees dan nu het volledige interview in De Nationale Franchise Gids. Deze kunt u hier bestellen.

×