Mijn favorieten

Er zijn nog geen favoriete franchiseformules geselecteerd

Vergaande sanering Blokker Holding

Blokker voert een ingrijpende sanering door onder al haar formules: Blokker sluit honderd vestigingen, Marskramer sluit ook honderd vestigingen en de winkelketens Intertoys, Maxi Toys, Xenos, Big Bazar en Leen Bakker gaan in de etalage. Alleen al door de sluitingen gaan er 1900 arbeidsplaatsen verloren. De afgelopen twee jaar schrapte Blokker al bijna achthonderd arbeidsplaatsen. Marskramer heeft nu nog honderd eigen vestigingen en veertig in franchise. Na sluiting resteren dus alleen nog de veertig franchisevestigingen.

“We realiseren ons heel goed dat deze aankondiging een grote impact heeft op onze medewerkers”, zegt topman Casper Meijer. Hij noemde de maatregelen dinsdag ‘ingrijpend maar noodzakelijk’.

Ook de houdstermaatschappij Blokker Holding, waaronder alle ketens vallen, houdt op termijn helemaal op te bestaan. Door de verkoop van de andere merken focust het moederbedrijf zich volledig richten op één winkelformule: Blokker. Hiermee verwacht de organisatie beter en sneller te kunnen inspelen op de veranderde wensen van consumenten.

Het bedrijf van de familie Blokker probeert al jaren weer financieel gezond te worden. Blokker Holding belandde in 2014 in de rode cijfers door toenemende concurrentie van internetwinkels, HEMA en met name Action.

Door de sluiting van de totaal twee honderd vestingen komen er 1900 banen te vervallen bij de winkels van Blokker en Marskramer, op het distributiecentrum en op het hoofdkantoor. In totaal werken er 7000 mensen binnen de winkelketens. De winkels die de deuren sluiten zijn volgens Blokker niet rendabel en staan op slechte locaties. De vierhonderd vestingen, die na de sluiting overblijven, worden omgebouwd naar de nieuwe formule van Blokker.

In februari kondigde Blokker aan al 69 van de 190 winkel in België te sluiten. Dat moet ertoe leiden dat de formule in België weer winstgevend wordt.

De bevoorrading van de Blokker-winkels wordt ondergebracht in één distributiecentrum in Geldermalsen. De activiteiten in het distributiecentrum in Mijdrecht worden stapsgewijs afgebouwd. Eerder bleek al dat warenhuisketen Hudson’s Bay daar zijn intrek neemt.