Mijn favorieten

Er zijn nog geen favoriete franchiseformules geselecteerd

Verhuurders en winkeliers moeten handen ineen slaan

27 maart 2020

De winkelstraten zijn dankzij het coronavirus leeg. Hierdoor zijn er bijna geen inkomsten terwijl de vaste kosten gewoon blijven doorlopen. De grotere winkelketens eisen nu korting op de huur of delen mee aan de verhuurders dat er de komende periode geen huur betaald wordt. Nu hebben belangorganisaties beide partijen opgeroepen om de handen ineen te slaan.

Dankzij het coronavirus zijn er grote gevolgen zichtbaar in vele sectoren, de kosten lopen echter gewoon door. De sector die hierbij het hardst geraakt wordt is de retailsector. Veel retailers in de non-food zien hun verkopen drastisch dalen, waardoor er massaal vestigingen gesloten worden om zo een poging te doen om de schade te minimaliseren. Van de overheid mogen winkels vooralsnog zelf beslissen of ze openblijven, ze moeten dan wel aan bepaalde regels voldoen die elke keer meer aangescherpt worden.

Huurkosten

Veel winkeliers zoeken door de gevolgen van het coronavirus in hun winkels naar manieren om kosten te besparen. Een voordehand liggende oplossing is het opschorten van de huurkosten. De verhuurders bevinden zich in dit geval in een spagaat. Ze kunnen in eerste instantie twee dingen doen: afzien van de huurkosten en mogelijk zelf in de problemen komen of vasthouden aan de huurkosten en de huurder mogelijk in de problemen laten komen.

Belangorganisaties als de Nederlandse Raad Winkelcentra, de Vereniging van Institutionele Beleggers in Nederland, Vastgoed Belang, VastGoedOverleg, Detailhandel Nederland en INretail stellen hierom voor om samen de handen ineen te slaan en dit probleem aan te pakken. Een van de voorstellen waarmee de coalitie komt is het opschorten van huurkosten tot 20 april, ze zeggen dat uitstel van huurbetaling mogelijk het verschil kan maken tussen het wel of niet financieel overleven van deze crisis. De belangorganisaties hopen hiermee voor de komende tijd in goed overleg tot tijdelijke oplossingen te komen. De coalitie stimuleert alle verhuurders en huurders om de komende maand met elkaar in gesprek te blijven om de schade te beperken.

Bron: ABN-AMRO

×