Videotheken passen zich aan

Gepubliceerd op , door De Nationale Franchise Gids


In de beginjaren tachtig maakte de videotheken in ons land een flinke opgang. Er verschenen naast veel zelfstandige bedrijfjes ook al snel franchiseformules in die branche. Die konden een groter en beter aanbod in de markt zetten en leverden veel ondersteuning aan de franchisenemer. Door de opkomst van nieuwe technieken en de verbreiding van de kabelnetten is de behoefte om een film te gaan huren verminderd. Daardoor zijn er in de laatste vijf jaar zeker 500 videotheken gesloten en is het aantal formules sterk gedaald. Er zijn nu nog ongeveer 700 zaken over. De omzet in de branche is echter nagenoeg gelijk gebleven, al komt nog altijd ongeveer de helft uit filmverhuur.

Er heeft een verschuiving plaats gevonden van films naar entertainment en games. Daarnaast verkopen de nog bestaande winkels veel bijartikelen. Wel hebben de overgebleven franchiseformules lering getrokken uit de veranderende omstandigheden en hebben zij bijvoorbeeld hun contract in omvang en duur aangepast. Een franchisenemer kan niet meer volledig overzien wat de ontwikkeling in de komende vijf jaar zal zijn en zal geen nieuw contract voor die periode willen tekenen.

Bericht uit de nieuwsbrief van de nationale franchise & formule brief │ voor al uw franchisenieuws | dinsdag 20 april 2010.

Delen:

Laatste franchisenieuws

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.