Mijn favorieten

Er zijn nog geen favoriete franchiseformules geselecteerd

Vier grote hypotheekketens in de verkoop

Al langer gaan er geruchten rond dat CMIS een koper zoekt voor haar ketens Hypotheekshop en Huis & Hypotheek. Volgens De Telegraaf melden anonieme bronnen in de markt dat nu ook eigenaar Blauwtrust Groep voorbereidingen treft om De Hypotheker te verkopen. Blauwtrust-CEO  Arjan Bons reageert in AM Magazine dat dit volkomen nonsens is. “Aandeelhouders kijken alleen naar strategische opties en laten zich daarin adviseren, er is echter geen sprake van een verkoopopdracht.”  Het moederbedrijf van De Hypotheker behaalde in 2016 een winst van € 15 miljoen bij een omzet van € 95 miljoen.

De Hypotheker is marktleider in hypotheekadvies en – bemiddeling en verstrekt na Rabobank de meeste hypotheken. Vorige week liet directeur Hypotheek Visie Anton van den Bol weten op korte termijn met pensioen te willen gaan en de keten te koop te zetten.  Hypotheek Visie is de nummer vier in de markt. Al langer gaan er geruchten rond dat ook CMIS een koper zoekt voor haar ketens Hypotheekshop en Huis & Hypotheek. Directeur en enige aandeelhouder Pieter van Tuinen van Van Bruggen Adviesgroep zou gepolst zijn met de vraag of hij interesse heeft in overname van Hypotheekshop en/of Huis & Hypotheek. Van Tuinen liet De Telegraaf weten dat hij echter vooral kansen ziet voor banken, verzekeraars of grote buitenlandse partijen, zij kunnen zo in één keer toegang krijgen tot een groot gedeelte van de markt.

Het verdienmodel is sinds het in 2013 ingevoerde provisieverbod onderdruk komen te staan. Voor die tijd leverde een advies incl. provisie tot € 6.000 op, tegenwoordig varieert dat tussen € 2.500 en € 3.000, op basis van een uurtarief.