Mijn favorieten

Er zijn nog geen favoriete franchiseformules geselecteerd

Voor- en nadelen van franchisen

Waarom Franchise?

Als een bedrijf wil uitbreiden kan het er voor kiezen om zelf een nieuwe vestiging te openen. Dit kost veel tijd en geld. Een andere manier van uitbreiden is door middel van franchise. In dit artikel leggen we uit wat franchise is, wat de voordelen zijn en waarom het een verstandige keuze kan zijn, om als ondernemer te kiezen voor franchise.

Wat is franchise?

Franchise is een samenwerking tussen twee partijen. De franchisegever is doorgaans een bedrijfsformule die de rechten verleent aan de ondernemer om o.a. de merknaam te exploiteren. De ondernemer, degene die en franchisevestiging opent, heet de franchisenemer. De franchisenemer krijgt een bepaald gebied waarin hij het al bestaande succesconcept mag exploiteren. De samenwerking tussen de franchisegever en franchisenemer is nauw.

Wat zijn de voordelen van franchise?

Franchise biedt een aantal voordelen. Zo zijn de franchiseformule en merknaam al opgebouwd. Je kunt dus instappen bij een franchiseformule die zijn succes al heeft bewezen. De franchisenemer krijgt zijn vestiging vaak kant en klaar opgeleverd. De franchiseformule heeft een protocol opgericht waardoor de werkzaamheden zo op te pakken zijn. De ondernemer kan dus een vliegende start maken.

Ook wordt er ondersteuning geboden vanuit de franchiseformule op het gebied van o.a. financiën, marketing en inkoop. Dit kan het makkelijker maken een financiële lening te verschaffen bij bijvoorbeeld de bank. Een ander financieel voordeel is het inkoopvoordeel. Doordat een franchiseformule meerdere vestigingen heeft is het mogelijk schaalvoordelen te realiseren. Een voorbeeld hiervan is inkoopkorting bij een aangewezen groothandel of leverancier.

De voordelen die franchise biedt ondersteunen de ondernemer niet alleen bij de opstart en het groeien van de vestiging. Als de ondernemer besluit te stoppen met franchise, bijvoorbeeld vanwege een bereikte pensioenleeftijd, kan hij de vestiging ter overname aanbieden. De praktijk leert dat de verkoop van een franchiseformule makkelijker gaat dan dat van een eigen bedrijf. Verder is de franchiseformule het aanspreekpunt wanneer er vragen zijn vanuit de ondernemer.

Groeien door middel van franchise

De werking van franchise is duidelijk. De franchisenemer exploiteert de succesformule van de franchisegever. De franchisenemers zijn doorgaans zelf aan het werk in hun vestiging. Ze zijn vaak zowel eigenaar als manager. Sommige franchisenemers gaan een stap verder en zetten zelf ook in op uitbreiding. Na de eerste franchisevestiging openen ze een tweede. Wanneer deze succesvol blijkt openen ze er nog een en dat gaat zo door. Quote heeft een artikel geschreven over ondernemers die rijk zijn geworden als franchisenemer. Een voorbeeld is Anthonie Goedhart. Hij bezit 14 Gamma vestigingen en 3 Karwei vestigingen. Zijn vermogen is goed voor maar liefst 170 miljoen euro.

Tot slot

Franchisen is een manier van ondernemen die relatief minder risico met zich meebrengt ten opzichte van het starten van een eigen concept. Als franchisenemer krijg je veel ondersteuning vanuit de het hoofdkantoor en is er altijd een contactpunt wanneer je vastloopt. De instap is vaak lager en de mogelijkheden zijn groot. Net als vastgoed is franchise een goed schaalbaar verdienmodel. Als bedrijf kan je er voor kiezen een vestiging te openen en daar zelf werkzaam te zijn of je geeft het uithanden en opent meerdere vestigingen. Ben je enthousiast geworden over ondernemen bij een franchiseformule? Op onze website vind je informatie over meer dan 1.000 franchiseformules en kan je gratis in contact komen.

Bestel de Gids met info over alle franchises in Nederland!

×