Mijn favorieten

Er zijn nog geen favoriete franchiseformules geselecteerd

Vooruitkomen = innoveren

17 december 2019
Het einde van het jaar is weer in zicht. Een jaar waarin we kunnen terugkijken waar Nederland op een paar momenten voorop leek te lopen. Niet alleen wonnen we het Eurovisiesongfestival, ons Nederlands elftal presteerde beter en Nederland staat nog steeds hoog in het lijstje van meest gelukkige en innovatieve landen. 

Innovatie van levensbelang

Innovatie is ook letterlijk van levensbelang voor bedrijven of je nu een franchiseformule bent of een zelfstandig (winkel) bedrijf dat maakt natuurlijk niet uit. Wat wel uitmaakt is dat er wetgeving op komst is voor de franchisesector. Op zich geen nieuws, maar wat de daadwerkelijke inhoud is van het voorstel dat momenteel bij de Raad van State ligt, weten we nog steeds niet.

Samen sterker

De kracht van franchise zit ‘m in samenwerken onder de vlag van een gemeenschappelijke vorm. Laten we voorop stellen dat goede afspraken, vooral in de precontractuele fase, erg belangrijk zijn. Dat franchisegever en franchisenemer zo goed en volledig mogelijk geïnformeerd hun langdurige samenwerkingsrelatie aangaan.

Sommige afspraken in het oorspronkelijke wetsvoorstel baren mij zorgen. Neem het instemmingsrecht, waarbij in eerste instantie twee derde meerderheid van de stemmen van franchisenemers nodig was, om bepaalde innovaties door te voeren. Staatsecretaris Keijzer van Economische Zaken & Klimaat heeft in een eerder gepubliceerd verslag over de consultatie van de franchisewet kenbaar gemaakt dat dit recht is aangepast naar een gewone meerderheid van franchisenemers die moet instemmen met vernieuwingen. Op zich lijkt dat goed nieuws, maar de praktijk wijst uit dat sommige noodzakelijk gebleken innovaties ook met zo’n bepaling er nooit doorheen zouden komen. Dat is begrijpelijk: de focus van een franchisenemer is soms anders dan een franchisegever. Maar om het franchiseconcept ook voor de lange termijn sterk te houden moet de gever wat mij betreft het laatste woord kunnen hebben. Maar dat eigendomsrecht wordt door de wetgeving doorkruist en dat is niet goed.

Misschien heeft de Raad van State hier ook kritiek op en is de wet inmiddels aangepast. Maar zeker weten doen we dat niet. De nieuwe versie laat hopelijk niet lang niet meer op zich wachten.

Ik ben trots op het afgelopen jaar. Samen met onze leden hebben we constructief alternatieven aangedragen voor de voorliggende wet. Daarnaast zijn vele ondernemers, zowel gevers als nemers, aan de gang gegaan met mooie concepten. Ik bedank iedereen voor zijn/haar inzet van het afgelopen jaar! Hele fijne feestdagen en een inspiratievol, ondernemend en vooral innovatief 2020!

 

 

Boris van der Ham

Voorzitter NFV

 

 

×