Vorderingen rondom Nationale Franchise Code

Gepubliceerd op , door De Nationale Franchise Gids

Op woensdag 17 februari zal minister Kamp van ministerie Economische Zaken een nieuwe Nederlandse Franchise Code (NFC) in ontvangst nemen. Een zogeheten schrijfcommissie waarin zowel franchisenemers als franchisegevers zitten heeft de code opgesteld.  Dit maakte Distrifood.nl gisteren bekend.

Harrie ten Have, vakcentrumvoorzitter, zegt verheugd te zijn over het resultaat. ‘Hier is lang voor gestreden. Onze directeur Patricia Hoogstraaten en Gerald ten Have hebben de belangen van de franchisenemers op uitstekende wijze behartigd in de schrijfcommissie. Met deze code ligt er een goede basis voor de toekomst. Essentieel is wel dat de code wettelijk wordt verankerd.’

In de zomer van 2015 is een eerste versie van de NFC gepresenteerd door de schrijfcommissie aan de franchisesector. Albert Heijn, Jumbo, Coop en Emté lieten eind augustus weten grote bezwaren te hebben tegen deze conceptversie. Het document zou franchisenemers te veel beschermen en hen te veel verplichten. Volgens Albert Heijn is de conceptcode een eenzijdig opgesteld document. Maarten Schoonus, senior vice president franchise accountmanagement van AH schreef: ‘Het komt ons voor dat de plichten van franchisenemer onderbelicht zijn, waarbij de franchisenemers vergaand worden beschermd ten laste van de zorgplicht van de franchisegever.’

Volgens Jumbo ging de conceptversie van de code in grote mate uit van wantrouwen en van tegenstrijdige belangen. Om die reden vond de supermarktketen het geen geschikt uitgangspunt voor een algemeen geldende code. De wijze waarop de conceptcode tot stand is gekomen vond Jumbo ook onzorgvuldig en ontoereikend. Fred Bosch, directeur van franchiseformule Coop, was van mening dat de code te veel doorslaat in het voordeel van de franchisenemer.

Het Vakcentrum liet na een volgende bespreking, waar ook minister Kamp aanwezig was, weten de code zo snel mogelijk in de wet te willen opnemen. Ondanks de negatieve reacties van de grote foodketens, had voorzitter Harrie ten Have op dat moment goede hoop dat dit ook ging lukken.

Delen:

Gerelateerde artikelen

Laatste franchisenieuws

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.