Mijn favorieten

Er zijn nog geen favoriete franchiseformules geselecteerd

Vrijwel niks geregeld voor ‘vrijwillige’ Formido-uittreders

Er is meer bekend geworden over het convenant van afspraken tussen Maxeda en de Formido-ondernemers. Het convenant betreft een collectieve regeling die zowel voor de Formido-ondernemers als voor Maxeda voorwaarden regelt waarmee zij naar de toekomst kunnen. Er is in dit convenant vrijwel niets geregeld voor ondernemers die wel een aanbod ontvangen hebben zich om te laten bouwen naar een Praxis, maar dit niet willen of kunnen accepteren.

Voor Formido’s die geen Praxis-aanbod kregen ligt €100.000 klaar en die mogen vanaf 1 september 2019 uitstromen. Formido’s die wel voor de Praxis-formule kozen, worden omgebouwd.

Er is in het convenant vrijwel niets geregeld voor Formido’s die geen Praxis willen of kunnen worden. Zo is onbekend of de uitstroomdatum van 1 september 2019 ook voor hen geldt. Voorzitter van de Stichting Formido Franchisenemers Johan Kolenbrander zegt hier niks van te weten. “Die ondernemers moeten er met Formido Bouwmarkten uitkomen, Die afspraken gaan buiten het convenant om.” Kolenbrander deed de onderhandelingen met Maxeda over de ontvlechting van Formido.

Een bestuur van Praxis-ondernemers

Het bestuur van de Stichting heeft zelf met franchisegever Formido Bouwmarkten afgesproken tot eind van het jaar ‘op de toko te passen’. Daar hadden de andere Formido-franchisenemers geen stem in. “Het heeft geen zin om een nieuw bestuur te kiezen voor die korte periode. We hebben dat zo aan de ondernemers medegedeeld. Als ze het er niet mee eens waren, hadden ze dat moeten zeggen, Maar dan moeten ze ook in het bestuur plaatsnemen”, aldus Kolenbrander. Opmerkelijk is dat alle bestuursleden van de stichting inmiddels besloten hebben Praxis te worden. Daarmee zitten dus eigenlijk enkel Praxis-ondernemers aan het roer van de Stichting Formido Franchisenemers.

Vertrouwenscommissie

Er is een vertrouwenscommissie opgesteld om in de tussentijd toe te zien op het volgen van de gemaakte afspraken. Die commissie bestaat uit Luc Leunis namens Maxeda, Frits Voorhout namens Formido Bouwmarkten, Jan Koerhuis en Johan Kolenbrander namens de Stichting Formido Franchisenemers en Joeri van Rens van Marshoek als onafhankelijk lid.

Over de komende maanden zegt Kolenbrander: “Er zal hard worden gewerkt om de gemaakte afspraken uit te voeren en er voor te zorgen dat voor zowel de ondernemers als voor Maxeda de overgang van Formido soepel zal plaats vinden.” Het is Kolenbrander onbekend of er Formido-ondernemers juridische stappen overwegen tegen Maxema of de Formido Bouwmarkten.

×