Mijn favorieten

Er zijn nog geen favoriete franchiseformules geselecteerd

Waar moet je op letten als je franchisenemer wilt worden in de zorg?

10 augustus 2022

Bij ondernemers die een goed lopende zaak hebben, zie je vaak dat ze een extra winkel of vestiging openen om hun onderneming nog verder te laten groeien. Een alternatief hiervoor is het franchiseconcept. Maar hoe zit dat precies in elkaar? En waar moet je op letten als je franchisenemer wilt worden? We vertellen je er meer over.

Franchising in het kort

Franchising is een samenwerking tussen een zelfstandig ondernemer (de franchisenemer) en een ondernemer met de bewezen formule (de franchisegever). Als franchisenemer sluit je een contract af met de franchisegever. Vaak is dit voor vijf jaar. Door middel van franchising krijg je als franchisenemer de ruimte om je eigen onderneming op te bouwen onder de naam van de franchisegever. Hiervoor betaal je de franchisegever een vergoeding.

Vroeger kwam franchising voornamelijk voor in de horeca en supermarkten, maar tegenwoordig komt franchising in steeds meer sectoren voor waaronder de zorg. Je ziet het in verschillende segmenten terugkomen, zoals de verloskundige zorg, paramedische zorg en huisartsenzorg. Door een doktersassistente opleiding te volgen kun jij ook aan de slag in de huisartsenzorg.

Het kiezen van een formule

Als franchisenemer zul je een keuze moeten maken uit een franchiseformule. Kies je voor soft franchising of hard franchising? Tussen de formules zitten grote verschillen. Bij het beginnen van een franchise kan het handig zijn om contact te zoeken met andere franchisenemers onder dezelfde formule en ervaringen met elkaar te delen.

Soft franchising

Onder een soft franchising formule vallen geen harde verplichtingen en heb je als franchisenemer meer vrijheid om je onderneming naar eigen inzicht in te richten en in te vullen. Dit kan een voordeel zijn voor de franchisenemer, maar vereist wel dat deze bekend is in de markt en met de producten en diensten die geleverd moeten gaan worden.

Hard franchising

Een hard franchising formule komt met duidelijk gedetailleerde verplichtingen waar de franchisenemer niet van af mag wijken, in ieder geval niet zonder toestemming van de franchisegever. Als franchisenemer heb je bij een hard franchising formule weinig vrijheid om je onderneming in te richten zoals je zelf wilt.

Franchising in de zorg

Franchising wordt steeds populairder in de zorgsector. Het is ook geen verrassing dat een enorme opkomst heeft gemaakt. Ondernemers zien steeds meer kansen in de zorg sector. Op deze manier worden zorgorganisaties steeds meer normale bedrijven. Vooral apotheken zijn als franchise netwerken ingericht. Ben je geïnteresseerd in het werken in een apotheek? Kijk dan naar een apothekersassistent opleiding.

 

 

×