Mijn favorieten

Er zijn nog geen favoriete franchiseformules geselecteerd

Waarom betaal ik entreegeld als ik start als franchisenemer?

08 september 2022

Wat is entreegeld / een entreefee precies?

Om de formule op te kunnen bouwen heeft de franchisegever vaak jaren geïnvesteerd in tijd, geld en energie. En als het goed is heeft hij ook een naam én goodwill opgebouwd. Ter compensatie hiervan betaal je dus entreegeld. Een bedrag dat de startende franchisenemer bij aanvang van de samenwerking moet betalen aan de franchisegever. Afhankelijk van het soort formule kan je een bedrag van tussen de € 2.500 en € 15.000 verwachten.

Wat krijg ik daarvoor terug?

Een gedegen basis waarop jij als startende ondernemer kan bouwen. Daarnaast mag je ervanuit gaan dat de franchisegever continu bezig zal zijn om de formule fris en scherp te houden. Deze kosten betaal je over het algemeen periodiek aan de formule d.m.v. een franchisefee.

Hoe bepaal ik of de entreefee redelijk is?

Het gaat om een optelsom van criteria. We zetten ze voor je op een rij.

  • Leeftijd van de formule

Hoe ouder een formule, hoe sterker ze is. Door de jaren heen is meer geïnvesteerd in een volwassen formule dan in een beginnende formule. Een oudere formule heeft bijvoorbeeld meer kracht op het gebied van marketing. Daarbij kan je bij een volwassen formule je succeskansen ook beter inschatten.

  • Naamsbekendheid en succes van de formule

Inkopper misschien, maar de kans dat je vanaf dag 1 continu veel klanten zal trekken, is groter bij een gevestigde formule met veel bekendheid, vestigingen en succes, dan bij een pas gestarte, nog onopvallende formule.

  • Binding

Een franchisegever zit er natuurlijk niet op te wachten dat een franchisenemer snel uit zijn formule stapt. Hij streeft naar continuïteit. Als de startende ondernemer eenmaal de entreefee heeft betaald, is de situatie minder vrijblijvend en zal de ondernemer minder geneigd zijn op te stappen.

  • Soft of hard franchise

Bij een hard franchise samenwerking zal je over het algemeen een hoger bedrag betalen dan bij een soft franchise of bij een inkoopcombinatie.

 Zit er onderhandelingsruimte in het entreegeld?

Meestal niet. Franchisenemers binnen 1 formule willen gelijk behandeld worden. Ze zullen niet blij zijn als ze erachter komen dat een nieuwe franchisenemer minder entreegeld hoeft te betalen dan zij. Het succes van een formule is ook afhankelijk van de sfeer tussen de ondernemers: Een franchisegever zal altijd streven naar een grote samenhang en saamhorigheid binnen zijn formule.

Soms echter kan er wel afgeweken worden van de hoogte van het bedrag. In het ene geval omdat de markt niet gunstig is om nieuwe franchisenemers te werven. Dan is het voor de hele formule en dus alle andere franchisenemers – gunstig als de fee verlaagd wordt. In het andere geval kan de fee verhoogd worden omdat de formule veel succesvoller is geworden.

×