Mijn favorieten

Er zijn nog geen favoriete franchiseformules geselecteerd

Waarom franchisen? Oprichter Remco Robelus van Spare Rib Express geeft antwoord

Regelmatig krijg ik de opmerking ‘waarom zou ik gaan franchisen, dat is toch alleen maar voor ondernemers die niet kunnen ondernemen?’. Heel eerlijk, zo dacht ik er vroeger zelf ook over. Waarom zou ik mij laten beperken door een formule terwijl ik overliep van de goede ideeën en de wereld wilde veroveren? Lange tijd had franchise een vrij slechte naam, je had geen vrijheid, werd uitgebuit, geen inspraak en er werden mooie ‘onhaalbare’ beloftes gedaan.

Maar door de jaren heen heb ik het franchise-landschap in positieve zin zien veranderen. Dit mede door de nieuwe regelgeving, maar ook doordat de franchiseondernemer tegenwoordig écht ondernemer kan zijn. Ondanks dat er een strakke koers wordt gevaren door de formules kan de gemiddelde franchiseondernemer tegenwoordig prima invloed uitoefenen op de exploitatie. Een goed betrokken ondernemers kan via een franchiseraad of commissie deelnemen aan het besluitproces van de keten. Juist hún input is van groot belang om een goede balans te krijgen tussen hoofdkantoor en werkvloer.

En zoals een oud gezegde al zegt ‘samen sta je sterker’. Je start gelijk met een grote groep collega’s in dezelfde branche, je kunt intern netwerken, benchmarken en met de gezamenlijke kennis zorgen voor een optimale exploitatie. Je staat er niet alleen voor en maakt gebruik van alle knowhow en naamsbekendheid die de keten in de jaren al heeft opgebouwd. Waarom zou je immers het wiel opnieuw uitvinden als je ook op een rijdende trein kunt stappen? Het is niet voor niets dat het aantal faillissementen onder franchiseformules een stuk lager liggen dan onder de individuele ondernemers. Mét elkaar en vóór elkaar!

En is er dan helemaal niets negatief aan hoor ik je denken? Natuurlijk wel, je zult binnen de kaders van de formule moeten werken, kunt geen individuele beslissingen nemen (allemaal mee of niet) en je moet een fee betalen voor gebruik van de formule. Oftewel, je moet de formule volgen. Maar onthoud wel dat de formules vaak al hun succes hebben bewezen en jarenlange ervaring hebben. Dit alles maakt franchise in mijn ogen dé ideale samenwerkingsvorm.

Ontvang gratis meer informatie over Spare Rib Express

"*" geeft vereiste velden aan

Aanhef

Meer informatie over franchisen bij

Spare Rib Express

×