Mijn favorieten

Er zijn nog geen favoriete franchiseformules geselecteerd

Wat is er wel en niet verzekerd met een woonverzekering?

20 juni 2022

Een woonverzekering is niet zomaar een verzekering, maar is een samenraapsel van meerdere verzekeringen. Hierdoor brengt een woonverzekering een uitgebreide dekking met zich mee. Toch zijn er nog enkele zaken die niet standaard verzekerd zijn als je voor een woonverzekering kiest.

Opstal

Onder een woonverzekering valt sowieso de opstalverzekering. Dankzij de opstalverzekering krijg je meerdere soorten schades aan je woning uitgekeerd. Hierbij gaat het om schade door brand, water, blikseminslag of storm.

Heb je op je erf nog een tuinhuisje of een schuur staan? Een opstalverzekering geldt in de meeste gevallen ook voor schade aan de schuur of het tuinhuisje.

Iets wat echter niet standaard in de opstalverzekering opgenomen is, is schade aan de ruiten van de woning. Het gaat hierbij niet alleen om de ramen, maar ook om deuren, balkons, vensters en koepels. Door voor een aanvullende glasverzekering te kiezen, ben je wél verzekerd tegen de schade aan deze elementen.

Inboedel

Met een inboedelverzekering zijn de spullen in je woning verzekerd. Onder meer als er sprake van diefstal of brand is, kun je deze verzekering aanspreken. Wel is het goed om te weten dat niet alle elementen in het huis onder de inboedelverzekering vallen.

Onder de inboedelverzekering vallen niet spullen die je niet los van het huis kunt zien. Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan de muren of aan de badkamer. Voor díe zaken heb je een opstalverzekering nodig.

Wat een inboedelverzekering dan wel vergoedt? Bijvoorbeeld schade aan de televisie, aan je kleding, aan woonaccessoires en aan meubels. Bij sommige verzekeringsmaatschappijen is het nog mogelijk om deze verzekering uit te breiden. In dat geval verzeker je je spullen ook voor schade buitenshuis. Handig als je bijvoorbeeld wel eens je smartphone of je camera laat vallen.

Aanvullingen op de woonverzekering

Op de woonverzekering kun je nog tal van aanvullingen doen. Zo is het mogelijk om je woonverzekering aan te vullen met een aansprakelijkheidsverzekering. Met deze verzekering verzeker je jezelf tegen schade die je bij andere mensen aanricht. Het kan hierbij gaan om lichamelijk letsel, maar ook om materieel letsel.

In hoeverre je voor deze uitbreiding kunt kiezen, is afhankelijk van de verzekeringsmaatschappij. Dit geldt uiteraard ook voor andere aanvullingen die je op je woonverzekering kunt doen. Doe daarom goed onderzoek naar de verschillende maatschappijen én mogelijkheden. Bepaal ondertussen ook waar je behoefte aan hebt. Wil je bijvoorbeeld dat de ramen en deuren in je woning goed verzekerd zijn? Dan biedt een glasverzekering uitkomst.

Tip: als je meerdere verzekeringen met elkaar combineert, krijg je mogelijk nog een extra korting. Des te interessanter is het daarmee om je huis – en jezelf – zo goed mogelijk te verzekeren.

×