Mijn favorieten

Er zijn nog geen favoriete franchiseformules geselecteerd

Wat kies jij: skydiven of bungeejumpen?

Door: Henk Meijer – franchisegever: Koopplein.nl

Consumenten vertrouwen neemt toe

Afgelopen jaar nam het aantal bedrijven in Nederland toe met 5 procent. Minder bedrijven werden opgeheven en minder ondernemers gingen failliet (bron KvK). Dit voorjaar was het consumentenvertrouwen voor het eerste sinds de zomer van 2007 weer positief. Goed nieuws voor de ruim 258.000 Nederlanders die serieuze plannen hebben om een eigen bedrijf te starten. Maar waar kies jij voor: wordt het skydiven of bungeejumpen?

In de afgelopen jaren hebben we gezien dat het aantal startende bedrijven jaarlijks groeide. Onder invloed van de recessie en zware economische omstandigheden verloren veel mensen hun baan en startten zij min of meer noodgedwongen een carrière als ZZP’er of begonnen een eigen onderneming. Het aantal ZZP’ers steeg in de afgelopen vijf jaar met 51 procent, waarbij de sector (zakelijke) dienstverlening verreweg de grootste stijging kende (bron KvK). Eind 2014 waren er zo’n 880.000 ZZP’ers in ons land actief en de verwachting is dat hun aantal de komende jaren nog verder zal toenemen.

Zakelijke dienstverlening in 2014 een omzetgroei van bijna +4%

Betekent dit dat er een overkill komt aan kleine zelfstandigen die elkaar het kaas van de brood eten? Nee, niet per se. Het betekent wel dat je goed moet nadenken over de branche waarin je werkzaam wilt zijn en het bedrijf dat je wilt starten: je moet je kunnen onderscheiden. Zelf merk ik dat ook. Als directeur van Koopplein.nl, dat zich op de lokale, zakelijke markt richt, moet je meebewegen met de vraag uit de markt. Als je dat doet, ziet de toekomst er zonnig uit. Volgens econoom Eric Huliselan van ABN/Amro is de zon weer doorgebroken in de zakelijke dienstverlening en werd in 2014 een omzetgroei van bijna 4 procent gerealiseerd en zal de sector in de komende jaren profiteren van een verder herstel van de economie. Dat betekent dat deze branche kansen biedt voor jou om als zelfstandig ondernemer aan de slag te gaan.

 Waarom niet?

Redenen om het niet te doen, zijn er legio. Een baan biedt meer zekerheid, ik weet wat ik heb, durf ik mijn nek wel uit te steken, enzovoorts. Zoals Einstein ooit al stelde: ‘als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg.’ Dat is een weinig inspirerende gedachte als je zo tot aan je pensioen verder moet. Waarschijnlijk zul je je altijd blijven afvragen hoe het was geweest als je wél die sprong had gewaagd. Zelf was ik bijna 50 jaar toen ik koos voor het zelfstandig ondernemerschap. Natuurlijk was dat spannend als kostwinner van een gezin met drie kinderen en een baan met een riant salaris. Toch heb ik de sprong gewaagd. Met vertrouwen in mijn eigen kwaliteiten en capaciteiten en een goede voorbereiding.

 Het badwater wordt altijd kouder, nooit warmer.

 Het perfecte moment bestaat niet. Wachten tot je voldoende hebt gespaard? Of tot je studerende kinderen de deur uit zijn? Niet zelden leidt uitstel tot afstel. Als je een eigen onderneming wilt starten, doe het dan gewoon. Hoe langer je wacht, hoe groter de kans dat iemand anders met jouw idee de markt verovert. Te laat ben je ook niet: ruimte voor innovatie en verbetering is er altijd. Toen Tesla haar elektrische auto’s introduceerde, waren er ook al andere spelers op de markt.

 Ik Vertrek

Het gewoon doen, is wat anders dan het zomaar doen. Kies niet voor een ‘Ik Vertrek-variant’, waarin de kersverse ondernemers vaak slecht voorbereid aan een nieuw avontuur beginnen. Een goede voorbereiding is beslist noodzakelijk. Verdiep je in de markt waarin je wilt opereren, weet wie je concurrenten en klanten zijn, maak een goed doordacht bedrijfsplan. Laat je adviseren. Uit onderzoek blijkt dat ongeveer 57 procent van de startende ondernemers familie de belangrijkste adviseurs vindt bij de eerste stappen op het ondernemerspad. Natuurlijk is het fijn en belangrijk als je gezin en naaste familie je ondersteunen, maar het inwinnen van professioneel advies is zeker aan te raden. Dat kan via het inhuren van bijvoorbeeld een startercoach, maar er zijn ook nogal wat organisaties die je (online) van gratis advies en hulp voorzien. Denk aan de Kamer van Koophandel, maar ook aan de (rijks)overheid. Via het online Ondernemersplein kun je er bijvoorbeeld achter komen of er voor jouw idee misschien wel interessante subsidie- of fiscale regelingen zijn.

Skydiven of bungeejumpen

 

En dan komen we op de titel van mijn column: kies je voor skydiven of bungeejumpen? Met andere woorden doe jij alles op eigen kracht, of vind je het prettig om terug te kunnen vallen op een professionele organisatie die het wiel al voor je heeft uitgevonden en je helpt je eigen onderneming succesvol te maken?

Heb je een goed idee en ben je ervan overtuigd dat je voor het ondernemerschap bent geboren, zet dan die stap. Bereid je goed voor en spring uit dat vliegtuig. Wat volgt is een avontuurlijke vrije val met onbekende bestemming. Maar als jij de touwtjes in handen neemt, kun je je parachute de richting opsturen die jij wilt.

 Wil je wel de adrenalinekick, maar is het risico op een foute landing je te groot? Dan ga je bungeejumpen. Je springt, krijgt een enorme kick van de vrije val en landt weer veilig in de armen van je begeleiders. Als dit je meer aanspreekt, ben jij waarschijnlijk de ‘geboren franchisenemer’. Dan kun je bij Koopplein.nl die bungeejump maken. Wij zoeken ondernemend ingestelde mannen en vrouwen die graag hun eigen bedrijf willen starten, maar toch wat meer zekerheid willen hebben. Bij Koopplein.nl run jij je eigen online marktplaats, in je eigen omgeving die je goed kent en waar je de weg weet. Je werkt vanuit huis en hebt geen pand of personeel nodig. Jijzelf vormt je belangrijkste bedrijfskapitaal en wij helpen je op de achtergrond.

Dit jaar heeft Koopplein 14 nieuwe franchisenemers mogen verwelkomen. Heeft u ook interesse om u aan te sluiten bij Koopplein.nl? 
Klik dan hier