Wetenschappelijke onderzoekers roepen tot herziening van de NFC code

Gepubliceerd op , door De Nationale Franchise Gids

De onafhankelijke wetenschappers (Dr. Maryse Brand, Dr. Evelien Croonen, en Prof. Mr. Dr. Liesbeth Kneppers-Heijnert) vinden dat de Nederlandse Franchise Code herzien moet worden. Ze waren er eerst van overtuigd dat er genoeg kennis, ervaring en goede wil zou zijn om tot werkbare afspraken te komen. Nu dat volgens de onderzoekers niet zo blijkt te zijn, mengen zij zich in de discussie.

Volgens de onderzoekers zijn franchisegevers door de NFC minder slagvaardig geworden om veranderingen te kunnen doorvoeren. Aanpassing en toetsing van contracten brengt flinke kosten met zich mee, conflicten moeten bij de rechter opgelost worden en franchisegevers moeten zich indekken tegen mogelijke problemen. Dit zorgt voor een doorberekening van de kosten aan de franchisenemers en dus een verminderde aantrekkingskracht voor franchise als samenwerkingsmodel.

De wetenschappers vinden ook dat de code niet compleet genoeg is. De code is bedoeld om machtsmisbruik bij franchisegevers in de franchisebranche te voorkomen. De media heeft dit onderwerp echter groter gemaakt dan wat het is, want er zijn geen aanwijzingen voor machtsmisbruik van franchisegevers tegen franchisenemers op grote schaal. Enkel individuele gevallen.

Er zal nu een tweede consultatieronde plaatsvinden, maar is het niet duidelijk of het over de NFC gaat of over de wettelijke verankering. De voorstanders van de code lijken meer voor de overwinning  te gaan, dan voor de inhoud van de code.  Zij vinden dat de code gehandhaafd moet worden, hoe dan ook, aldus de onderzoekers.

De wetenschappers hopen dan ook dat de (nieuwe) minister van Economische Zaken met de invoering van de code zal stoppen en durft te erkennen dat de code onvoldoende  is om in werking te stellen. Er is nu een periode waarin men bereidt is om met elkaar om de tafel te gaan, “maak daar dan ook gebruik van”, klinkt het. De ervaren universitair zijn duidelijk; De huidige NFC zal niet leiden tot de zo gewenste transparantie en nivellering.

Voor de hele blog, kunt u hier klikken.

Delen:

Gerelateerde artikelen

Laatste franchisenieuws

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.