Winkeliers doen geen aangifte van diefstal

Gepubliceerd op , door De Nationale Franchise Gids


Nederlandse winkeliers doen maar in 2 procent van het totale aantal gepleegde winkeldiefstallen aangifte. Justitie stelt dat er circa 1,5 miljoen winkeldiefstallen per jaar worden gepleegd. Het aantal aangiften op jaarbasis is slechts 35.000.

Dat heeft een zegsman van Detailhandel Nederland vrijdag gemeld naar aanleiding van een bericht in de Volkskrant. De krant meldt dat winkeliers in Rotterdam-Zuid uit protest geen aangifte meer doen van winkeldiefstal, omdat de politie naar hun mening te laat of niet adequaat reageert.

Detailhandel Nederland stelt dat het een probleem is dat al langer speelt. „Het is geen verwijt naar de politie, want die doet echt haar best”, stelt hij. „Maar er is gewoon veel te weinig mankracht om alle gevallen adequaat aan te pakken.” Vaak kost het winkeliers meer tijd en moeite om een aangifte te doen dan dat de aangifte uiteindelijk oplevert.

Het probleem speelt niet alleen in de grote steden, maar ook op het platteland. Daar gaat het volgens de zegsman om meer dan alleen het feit dat de politie niet alle diefstallen snel en accuraat kan behandelen. Ook het gegeven dat de winkelier vaak niets opschiet met een veroordeling van een dief speelt mee. „Wij zouden er groot voorstander van zijn dat het Openbaar Ministerie (OM) bij winkeldiefstal standaard een schadevergoeding eist voor de benadeelde partij”, stelt hij. „Daar gaat ook een afschrikkende werking van uit.” De detailhandel gaat er de komende maand bij de politieke partijen op aandringen dat ze in de verkiezingscampagnes flink inzetten op investeringen in ’meer blauw op straat’. De Nederlandse winkeliers lijden volgens een voorzichtige schatting jaarlijks een miljard euro schade door winkeldiefstallen.

Bericht uit de nieuwsbrief van de nationale franchise & formule brief │ voor al uw franchisenieuws | dinsdag 11 mei 2010.

Delen:

Laatste franchisenieuws

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.