Mijn favorieten

Er zijn nog geen favoriete franchiseformules geselecteerd

Woede in de winkelstraat. Misstanden in franchise? Franchise wetgeving?

25 februari 2014

Tiago_slider

Als lezer van deze nieuwsbrief ga ik ervan uit dat u ook de Zembla uitzending ‘Woede in de winkelstraat’ over franchise van donderdag jl. hebt bekeken. Het programma deed verslag van toenemende spanningen bij HEMA, Bakker Bart en Albert Heijn.

Persoonlijk vond ik de uitzending niet van de kwaliteit die ik gewoonlijk van Zembla gewend ben. De korte uitzending was behoorlijk tendentieus te noemen: ‘interviews’ met zwijgende Bakker Bart ondernemers,  het hoofdkantoor zou eenzijdig beperkingen opleggen (juridisch lijkt mij dit trouwens lastig) en ondernemers zouden in de tang worden genomen. De hele uitzending door miste ik de feitelijke onderbouwing.

Ex Bakker Bart franchisenemer Wim Löbker werd ook maar weer eens van stal gehaald. De heer Löbker heeft zeven jaar geleden met veel mediageweld afscheid genomen van Bakker Bart. Destijds is hem veelvuldig verweten dat hij de media misbruikt zou hebben ten eigen faveure. Hiermee komen we meteen  bij een kwetsbaar punt van franchise: de meeste formules zijn voor een belangrijk deel marketingconcepten. Negatief nieuws kan direct leiden tot substantiële schade voor de formule; een franchisenemer in conflict met een franchisegever kan de media gebruiken als drukmiddel. Eenmaal in de media kan de franchisegever zich feitelijk niet verweren, dit wordt door diens juristen en marketingstrategen ten zeerste afgeraden.

Niettemin is er bij verschillende franchiseformules wel degelijk sprake van zeer schrijnende situaties. Of er meer conflicten zijn dan vroeger weet ik niet, ondanks de huidige kommer en kwel in de retail. Gezien de enorme schaal (er zijn 30.000 franchisevestigingen met 260.000 medewerkers) lijkt het aantal conflicten relatief mee te vallen.

Het Vakcentrum, de brancheorganisatie van zelfstandige winkeliers, heeft d.d. 24 januari jl. een notitie gepubliceerd waarin een pleidooi wordt gehouden voor franchisewetgeving, hierbij werd verwezen naar de pre-contactuele fase zoals we die in België kennen. Het Vakcentrum pleit voor regelgeving omdat dit het ondernemerschap zou beschermen en bevorderen. Dit verbaast mij.

Ik waag te betwijfelen of er meer conflicten zijn dan vroeger. Bovendien geloof ik ook niet dat met extra regelgeving de conflicten die er nu zijn waren voorkomen. En ik denk al helemaal niet dat ondernemers in het algemeen gebaat zijn met extra regelgeving. Ik ben voorstander van het systeem dat we in Nederland gebruiken: er zijn geen franchisewetten, het franchiserecht bouwt zich op in jurisprudentie. Dat is overigens vergelijkbaar met het Angelsaksische model zoals we dat in Engeland en de V.S. kennen, waar franchise min of meer is uitgevonden.

Tiago Jurgens – De Nationale Franchisegids