Mijn favorieten

Er zijn nog geen favoriete franchiseformules geselecteerd

Woonwinkels noteren omzetgroei in eerste kwartaal

22 mei 2018
Woonwinkels doen goede zaken in het eerste kwartaal van 2018. De omzetstijging van de woonwinkels was 3,4%. Dit is hoger dan de stijging van consumentenbestedingen in diezelfde periode. Deze steeg met 1,7%. Opvallend is het grote aandeel van keukenverkopers. Zij noteren een omzetgroei van 11,6%. De woningbranche laat een groei zien van ‘slechts’ 1,2% als de keukenverkopers niet meegerekend worden.

Matiging omzetgroei woonbranche

Branchemanager wonen Bert-Jan van der Stelt vertelt: “In het eerste kwartaal van 2018 matigde de omzetgroei van de woonbranche. Het keukensegment vormt hierop de positieve uitzondering. Het is te vroeg om na één kwartaal al de conclusie te trekken dat de omzetinhaalslag die de woonbranche de afgelopen jaren typeerde, teneinde is. Het tweede kwartaal startte namelijk uitstekend.” In het eerste weekend van april (paasweekend) blijkt dat er direct 17% meer omzet werd gemeten dan Pasen vorig jaar.

Omzetgroei buiten de Randstad

De omzet van de woonbranche steeg in het westen van het land met 1,3%, terwijl de omzet in andere regio’s 3,7% (regio oost) tot 5,2% (regio zuid) omzetgroei noteerden. Dit impliceert dat nieuwe keukens net als meubelen en woningtextiel waarschijnlijk vaker buiten de Randstad geleverd worden. Een belangrijke oorzaak hiervan is het feit dat de woningmarkt in de Randstad op slot raakt.

In de eerste drie maanden van dit jaar zagen meubelverkopers, woninginrichtingszaken en woningtextielwinkels hun omzetten groeien met percentages tussen 1,2% en 1,6%. Gemengde winkels noteerden een omzetgroei van 3%. Slaapspeciaalzaken daarentegen realiseerden gemiddeld 2,6% minder omzet ten opzichte van het eerste kwartaal vorig jaar.

Kleine ondernemingen blijven achter

De relatief kleine ondernemingen kwamen er minder goed vanaf. Deze groep met een omzet tot een miljoen euro worstelde met hun omzetten in de eerste drie maanden van dit jaar. Dit blijft ook achter ten opzichte van de omzetten een jaar eerder in deze periode. Woonwinkels met een hogere jaaromzet noteerden wel omzetgroei in het eerste kwartaal.

×