Mijn favorieten

Er zijn nog geen favoriete franchiseformules geselecteerd

Yves Rocher vertrekt uit Nederland

Het cosmeticabedrijf Yves Rocher sluit haar vestigingen in Nederland. Het bedrijf was ooit marktleider van Nederland in de cosmeticabranche. De formule telde op haar hoogtepunt veertig vestigingen waaronder verschillende franchisenemers.
Huurcontracten lopen af

Het doel is om alle winkels aan het eind van dit jaar te sluiten. “De huurcontracten van onze zeven vestigingen in Nederland verlopen dit jaar, en we zullen ze inderdaad niet verlengen”, aldus Julie Rosenkrantz, directeur van Yves Rocher Benelux.

Onvoldoende groei

Volgens de directeur van het bedrijf zijn er verschillende aanleidingen voor het vertrek. De grootste reden is de lage omzetgroei. Het aantal bezoeken is niet rendabel. Zo leveren de winkels maar 14% op van de totale omzet.

Franchise

Momenteel zijn er wereldwijd 4000 winkels in 90 landen. Deze vestigingen bestaan voornamelijk uit franchises. Na het hoogtepunt in 1988 van 44 vestigingen in Nederland kromp het aantal naar 22 stuks in 2006. In dit jaar viel de helft van de Nederlandse vestigingen af en werd het distributiecentrum in Soest gesloten. In 2010 moest de Vereniging van Franchisenemers van Yves Rocher worden opgeheven. Dit kwam mede door een vergrijzing in de groep franchisenemers. De grote afstand tussen de Nederlandse vestigingen en het bestuur in België woog ook mee met de onvrede onder de ondernemers.

Sluiten van de vestigingen

Dit jaar zouden de huurcontracten van de winkelpanden verlopen. Dit, gecombineerd met de andere factoren, heeft geleid tot het niet verlengen. Ondanks dat de fysieke winkels sluiten kan de Nederlandse klant wel blijven winkelen bij Yves Rocher via de webshop. Voor de huidige werknemers wordt ook gekeken naar een oplossing. “Voor de werknemers kijken we naar de mogelijkheden om ze elders aan het werk te helpen”, aldus Julie Rosenkrantz.

×