Mijn favorieten

Er zijn nog geen favoriete franchiseformules geselecteerd

Zet bedrijfsoverdracht tijdig op de agenda!

Lees alles over de bedrijfsoverdracht op tijdigstartenmetstoppen.nl

Heeft u al gedacht aan later, aan de overdracht van uw bedrijf? Het is belangrijk dat u ruim op tijd begint met het regelen van de bedrijfsoverdracht. Zo haalt u er het meeste uit. Om u hierbij op weg te helpen, is er de website tijdigstartenmetstoppen.nl van MKB Adviseurs en MKB-Nederland. Een website vol gratis tips, een uitgebreide kennisbank en veel praktische informatie.

“Bij een bedrijfsoverdracht komt veel kijken”, legt directeur van MKB-Nederland Leendert-Jan Visser uit. “Het overdrachtsproces is een langdurig en ook emotioneel proces, waaraan allerlei haken en ogen zitten. Niet zelden loopt een overdracht stuk of is er vertraging omdat de verkopende partij een andere prijs is zijn hoofd had dan de koper bereid is te betalen. De koper moet aan financiering kunnen komen. En wat gebeurt er met het personeel? Allemaal vraagstukken. Een bedrijfsoverdracht moet u dus goed en ruim van tevoren voorbereiden.”

Waaraan denken?

Voordat de handtekening gezet wordt, moet er nog veel geregeld worden. Voor een succesvolle overdracht beantwoordt u voor uzelf eerst de vragen:

 • Aan wie zou ik mijn bedrijf willen en kunnen overdragen?
 • Is er al een goede overnamekandidaat?
 • Wat is mijn bedrijf waard en wat kan ik ervoor krijgen?
 • Wat betekent de bedrijfsoverdracht voor de klanten en medewerkers?
 • Hoe staat het bedrijf er financieel voor en wat is het toekomstperspectief?
 • Zijn er lopende juridische zaken?
 • Hoe regelen we alles fiscaal goed?
 • Wat ga ik zelf doen als ik gestopt ben?

[box]

Uit de praktijk: de (te) snelle overdracht

Paul Overwater van MKB Adviseurs heeft alle soorten overnames meegemaakt. Van een perfect geplande overdracht tot een verkoop die in weken werd geregeld

 

“Vaak zie ik dat een ondernemer niet alles uit de bedrijfsoverdracht haalt. Dit overkwam mevrouw Klaasen bij de overdracht van haar kledingwinkel. Ineens wilde ze er op haar 58e mee stoppen. Een overnamekandidaat was snel gevonden en binnen een paar weken was de deal rond.

 

Maar na een klein jaar kreeg mevrouw Klaasen spijt. ‘Haar’ winkel liep steeds slechter. De vaste klanten bleven weg omdat ‘de sfeer van vroeger weg was’. Ook moest ze nog even een flink bedrag afrekenen met de fiscus. Een bedrag dat ze voordelig over meerdere jaren had kunnen uitsmeren. Ze zag met lede ogen het verval van haar winkel aan en had het fiscale gebeuren achteraf gezien graag anders geregeld.”[/box]

Let op deze 7 punten

Op de site vindt u een greep uit de vele redenen waarom stoppen altijd langer duurt dan u denkt. Om de vragen goed te beantwoorden en zo uw bedrijf overdracht klaar te maken, is tijd nodig. Op de website tijdigstartenmetstoppen.nl staat een overzicht waarin ieder punt apart wordt uitgelegd. Ook staan er bij ieder punt specifieke informatie en praktische tips. Dit zijn de punten:

 1. Richten op de toekomst
 2. Opvolger vinden en inwerken
 3. Gunstig afrekenen met de fiscus
 4. Rustig schoon schip maken
 5. Emoties onder controle houden
 6. Zin krijgen in later
 7. Voorbereid zijn op het onverwachte

Kennis delen

Bij ieder punt spelen weer andere dingen. Om u hier goed op voor te bereiden hebben de adviseurs van MKB Adviseurs een uitgebreide gratis kennisbank geopend. In deze kennisbank leest u waar u allemaal mee te maken krijgt tijdens de bedrijfsoverdracht en vindt u praktische tips zodat u het maximale uit de overdracht kunt halen. Weet u bijvoorbeeld hoe u uw bedrijf goed overdraagt aan een personeelslid? Of hoe u de juiste waarde van de goodwill voor uw bedrijf berekent? U vindt de antwoorden allemaal in de kennisbank.

[box]

Uit de praktijk: op tijd beginnen loont

Paul Overwater van MKB Adviseurs heeft veel ondernemers begeleid bij hun bedrijfsoverdracht. Hij deelt graag zijn ervaringen.

 

“Ondernemer meneer Ten Cate wist dat hij zijn transportbedrijf aan één van zijn medewerkers wilde overdragen. Het eerste wat ik hem vroeg was of hij vandaag zo maar vier weken op vakantie zou kunnen. Dit bleek niet zo te zijn. Alles in het bedrijf liep via hem. Op zijn visitekaartje stond bijvoorbeeld alleen zijn eigen 06-nummer.

 

Eerst hebben we de interne structuur op orde gebracht. Daarna heeft de nieuwe eigenaar zich rustig ingewerkt en is meneer Ten Cate steeds minder gaan doen. Zo kon hij prettig afscheid nemen van zijn leven als ondernemer en ging het bedrijf gewoon door. Uiteindelijk heeft het traject een paar jaar geduurd, maar meneer Ten Cate kreeg een goede prijs en de nieuwe eigenaar een goedlopend bedrijf.”[/box]

Haal het maximale eruit

De overdracht van uw bedrijf is een belangrijk moment in uw leven als ondernemer. Het is een uitdaging, die als u het op de juiste manier aanpakt een mooie afsluiting van uw ondernemerschap is. Het is belangrijk dat u de bedrijfsoverdracht als een langlopend proces ziet. Onderschat het niet en neem er ruim de tijd voor. Zo haalt u er voor uzelf en voor uw bedrijf het maximale uit. Een goede start is een bezoek aan tijdigstartenmetstoppen.nl. En vraag dan direct online het gratis MKB overnamepakket aan! Succes met uw toekomstige bedrijfsoverdracht.

Vraag op tijdigstartenmetstoppen.nl direct het gratis MKB overnamepakket aan