Mijn favorieten

Er zijn nog geen favoriete franchiseformules geselecteerd

Ziekteverzuim bij kleinere bedrijven lager

ziekteverzuim
Het ziekteverzuim ligt lager bij kleinere bedrijven dan bij grotere ondernemingen. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) afgelopen maandag, laat Nu.nl weten.

Het verschil is goed te zien tussen bedrijven met minder dan tien werknemers en bij bedrijven met tussen de tien en honderd werknemers. Bij de kleinere bedrijven bedroeg het verzuim vorig jaar 1,6%, tegenover 3,4% bij grote bedrijven. Bij bedrijven met meer dan honderd man personeel kwam het verzuim uit op 4,7 procent.

De branche met het laagste ziekteverzuim was de horeca met 2,2%. Deze sector telt relatief veel kleine bedrijven en heeft gemiddeld de jongste werknemers.

Ook in de landbouw en financiële dienstverlening was het ziekteverzuimpercentage laag. Relatief hoge percentages waren te zien in onderwijs, openbaar bestuur, zorg en water- en afvalbedrijven.

Daling ziekteverzuim

Het ziekteverzuim is, sinds er werd gestart met het meten van het verzuim in 1996, in achttien jaar nog nooit zo laag geweest. Het ziekteverzuim onder werknemers is in 2013 afgenomen tot 3,9 procent.

Tussen 2004 en 2011 bleef het percentage stabiel, maar de laatste twee jaar is het verder gedaald. Dit kan komen door het ongunstige economische klimaat, aldus het CBS. In 2013 waren er nog maar 39 op de duizend werknemers ziek.

Vanaf 2002 daalde het ziekteverzuim na de invoering van de Wet Verbetering Poortwachter, waardoor werkgevers volledig verantwoordelijk werden voor ziekteverzuimbegeleiding en re-integratie van werknemers.