Mijn favorieten

Er zijn nog geen favoriete franchiseformules geselecteerd
Maak favoriet Verwijder favoriet

Franchisen bij backWERK

Slim kiest backWERK franchise!

backWERK franchise is een bakery-cafe waarbij gasten in een warme, gezellige omgeving de heerlijkste vers bereide gerechten direct kunnen kiezen. In 2009 werd de eerste Nederlandse vestiging in Nijmegen geopend. Ondertussen staat het aantal vestigingen op 32 en heeft backWERK nog steeds de ambitie op te groeien. Groei jij met ons mee?

In Nederland is backWERK succesvol en zoekt daarom franchisepartners

Bij backWERK bereid je de hele dag door de lekkerste dingen voor jouw gasten. Het assortiment bestaat uit:

  • Vers belegde broodjes die de hele dag door vers worden gebakken en belegd;
  • Koude dranken, huisgemaakte sappen, smoothies en frisdranken;
  • Heerlijke hartige snacks zoals hot sandwiches, vers belegde pizza’s;
  • Vers gebakken koeken en gebak;
  • Warme dranken, zoals verse koffie van bio arabica bonen;
  • De mooiste broodproducten.

Al dat lekkers wordt aangeboden voor een vriendelijke prijs, wat onze kracht is.

Door de open keuken ben je transparant over alles wat jouw gasten eten en drinken in de backWERK winkel.

Omdat alle producten klaar liggen voor de gasten hebben zij zelf de keuze of ze snel of rustig bij jou komen ontbijten, lunchen of een tussendoortje komen eten.

Groei jij met ons mee en open jij binnenkort jouw eigen backWERK franchise winkel?

Onze franchisepartners hebben een hoge affiniteit met eten en drinken en met het werken met verse ingrediënten, het bereiden van huisgemaakte producten en de verkoop hiervan. Onze franchisepartners zijn ondernemend, klantgericht en motiverend. backWERK zoekt alleen ondernemers die een vestiging in Utrecht, Den Bosch of Maastricht willen openen.

 

backwerk franchise logoAangesloten bij De Nationale Franchisegids - logo voor op website formule

Maak favoriet Verwijder favoriet

Formule backWERK staat ondanks corona als een huis

‘Uitstekende positie voor de toekomst’

Als managing director Dick de Vilder op bezoek is bij een van de 30 backWERK-vestigingen, slaat hij de Hot Sandwich Boerenomelet zelden over. “Die worden aan de kassa voor je warm gemaakt. Echt een fantastisch broodje met mooie ingrediënten. Ben ik best trots op!” Die 30 bestaande vestigingen krijgen dit jaar en volgend jaar versterking van nog zeven collega-franchisepartners. Het gaat namelijk ondanks corona heel goed met de formule.

backWERK heeft inmiddels 30 vestigingen. De laatste opende eind 2019 in Apeldoorn. “Zoals die vestiging eruit ziet, is als het ware onze laatste stand van zaken”, legt De Vilder uit. “Hier is de formule het meest uitontwikkeld. Het gaat er ook boven verwachting goed, mede door de goede locatie in winkelcentrum De Oranjerie en het uitgifteloket aan de straat. backWERK is een formule die altijd in ontwikkeling is en continu zoekt naar verbetering, dus voor onze andere vestigingen zoeken wij geen complete vernieuwing, maar voeren we wel steeds verbeteringen door.”

Bakery café

backWERK is een van origine Duitse formule, die in Nederland via een masterfranchise werd geëxploiteerd. De formule gold als discountbakker, totdat Duitsland de masterfranchiserechten terugkocht om de exploitatie weer in eigen handen te nemen. “We noemen onszelf inmiddels een bakery café”, legt De Vilder uit. “Aan de basis ligt een foodconcept met brood, maar we verkopen ook verse sappen, smoothies en koffie. We bedienen gasten tijdens de foodmomenten overdag, dus ontbijt en lunch. Snelheid is hierbij van belang. Alle producten liggen vers bereid klaar en gasten kunnen ze zelf pakken. Daardoor kunnen we eventuele plotselinge drukte goed aan en zien onze gasten direct wat ze krijgen, dus geen misleidend plaatje. Daarnaast is een faire prijs voor ons een must. We willen voor iedereen toegankelijk zijn en daarom houden wij onze prijzen laag. We boeten daarbij niet in op kwaliteit: we maken dingen zelf, wat een mooie kans is om originele en verse recepturen te ontwikkelen. Daar zijn we ook succesvol mee: onze hot sandwiches, waarvoor we een speciaal broodje hebben ontwikkeld, doen het bijvoorbeeld erg goed. Ook geven we een eigen draai aan onze sauzen en spreads. Ik durf wel te stellen dat wij het snelste en meest betaalbare concept in onze branche zijn en kwalitatief zeker een van de beste. Die combinatie van waar voor je geld is ongeëvenaard, daar komt niemand bij in de buurt.”

Veerkracht ondanks corona

2020 is duidelijk getekend door corona, maar backWERK veert krachtig terug. “Tijdens de eerste lockdown hebben we het een weekje aangekeken, alvorens toch anderhalve maand dicht te gaan”, zegt De Vilder. “We zitten met zeven verkooppunten in de Rotterdamse metro en in die tijd werd het OV natuurlijk gemeden. Ook de winkels waren dicht. Toen de versoepelingen begin juni een feit waren, ging het direct ongelofelijk goed. We zitten met onze binnenstadwinkels inmiddels op 93% van de omzet voor corona. Tijdens deze tweede, lichtere lockdown, zijn de winkels nog open. Daardoor draaien we meer omzet dan tijdens de eerste.”

Groei

De Vilder wil backWERK graag zien groeien. “We zijn druk bezig met expansie. We krijgen inmiddels veel aanbiedingen voor locaties die vroeger niet haalbaar waren, maar met de huidige huurcondities uitstekend te doen zijn. Daarnaast nemen we nu in de nieuwe huurcontracten op dat wij bij een eventuele volgende pandemie geen huur hoeven betalen. We hebben voor dit jaar de opening van een vestiging op NS-station Rotterdam-Alexander op het programma staan. Ook openen we een backWERK in Alkmaar. Volgend jaar openen we verspreid over het jaar nog eens vijf vestigingen. We spreiden de openingen bewust, zodat wij onze franchisepartners optimaal kunnen begeleiden.”

“Mocht het nodig zijn,
dan kunnen we samen
sturen op verbetering.”

Intensieve begeleiding

Die begeleiding van backWERK aan franchisepartners is intensief. “In het voortraject geven we ze financiële begeleiding en ze krijgen ook een trainingsperiode van ongeveer een maand in onze eigen vestiging in Hilversum, waar we zijn ingericht op het geven van trainingen”, legt De Vilder uit. “We helpen ook bij het aannemen van personeel. Zo zijn we aanwezig bij gesprekken en leiden een aantal personeelsleden op, zodat zij zelfstandig kunnen opereren. Tijdens de opening van een vestiging zijn er mensen van ons bij en die blijven in de weken erna aanwezig, totdat wij en onze franchisepartner het gevoel hebben dat dat niet meer nodig is. Uiteraard bezoeken we de nieuwe vestiging daarna regelmatig om een vinger aan de pols te houden. Een extern bedrijf bezoekt de vestigingen ook en maakt hier een verslag van. Mocht het nodig zijn, dan kunnen we samen sturen op verbetering.”

Marketing: centraal geregeld en lokaal ingevuld

De marketing van backWERK wordt centraal geregeld en lokaal ingevuld. “Het is nu toch een stukje rustiger door corona, dus we hebben bijvoorbeeld vouchers laten drukken die we hebben uitgedeeld in de steden waar we actief zijn, zodat mensen met een aanbieding bij ons langs kunnen komen”, zegt De Vilder. “Ook ontvangen onze franchisepartners eens per week een marketingbrief waarin staat hoe ze de producten van de maand onder de aandacht kunnen brengen.”

Wet franchise

De Wet franchise is per 1 januari 2021 van kracht. Het doel van deze wet is het creëren van meer evenwicht in de relatie tussen franchisegever en franchisenemer. Voor backWERK heeft de invoering van de wet niet geleid tot veranderingen. “We hebben navraag gedaan bij specialisten, om erachter te komen of wij voldeden aan de onderdelen van de Wet franchise”, zegt De Vilder. “We kregen een hele lijst met zaken waar we rekening mee moesten houden, zoals overleg tussen franchisegever en franchisenemer. Ik zag op die lijst alleen dingen die wij al deden voordat we ertoe werden verplicht. Dat lijkt mij ook logisch. Het deed bij mij wel de vraag opkomen hoe anderen dat dan eerst deden. Transparantie is in mijn optiek de beste basis voor samenwerking.”

Winnende combinatie op lange termijn

Franchisenemers die werken voor een foodconcept wel zien zitten, zijn volgens De Vilder bij backWERK aan het goede adres. “Onze formule heeft een enorme ontwikkeling doorgemaakt. We zijn erg op vers gaan zitten en we hebben de beste prijs-kwaliteitverhouding van Nederland. Alles wordt vers gemaakt en niks komt uit pakjes of potjes. Onze naamsbekendheid neemt toe en dus gaan openingen steeds soepeler. We hebben een goed aanbod en onze winkels zijn aangenaam om in te vertoeven. Dat is een winnende combinatie op lange termijn. Zeker in de huidige tijd, waarin men meer op gezondheid let. Ook voor mensen die minder te besteden hebben, zijn wij perfect. We hebben een goede uitgangspositie om de toekomst met vertrouwen tegemoet te treden. En dat doen we. Onze formule staat als een huis.”

“niks komt uit
pakjes of potjes”

Ontvang gratis meer informatie over backWERK

Meer informatie over franchisen bij

backWERK