Bij het sluiten van een franchiseovereenkomst wordt de identiteit van de franchisenemer bepaald. Dat kan een eenmanszaak zijn, een vennootschap onder firma of een rechtspersoon. Indien er met een rechtspersoon wordt gecontracteerd, zal dat doorgaans een besloten vennootschap zijn. Voor de franchisegever is de persoon…
▶ Lees meer…
Door: Herman Knotter & Jelle Blom – Legal Experience Advocaten Een belangrijk kenmerk van franchise is dat de franchisegever een bepaalde formule heeft ontwikkeld, welke formule de franchisenemer gedurende de looptijd van de franchiseovereenkomst mag ‘gebruiken’. Daarbij wordt aan de franchisenemer tevens een licentie verstrekt tot…
▶ Lees meer…
Door: Herman Knotter & Jelle Blom – Legal Experience Advocaten Het zal voorlopig nog wel een heet hangijzer blijven: de website van de franchisenemer. Het komt regelmatig voor dat dit uitermate belangrijke (en gevoelige) onderwerp een ondergeschikte positie inneemt in de franchiseovereenkomst of zelfs überhaupt…
▶ Lees meer…
Er zijn de laatste jaren veel franchiseorganisaties op het gebied van dienstverlening bijgekomen. Het komt dan regelmatig voor dat de franchisenemer in kwestie een zzp’er is, oftewel een zelfstandige zonder personeel. Het is in dat geval niet altijd even duidelijk of de franchisenemer wel echt…
▶ Lees meer…
De meeste franchisegevers hebben er regelmatig mee te maken: de facturen inzake aan de franchisenemer geleverde goederen en/of de door de franchisenemer af te dragen franchisefee worden niet binnen de overeengekomen betalingstermijn betaald. Hoe moeten franchisenemer en franchisegever hier in de praktijk mee omgaan? Kan…
▶ Lees meer…