Wat is franchise / franchising?

Wat is franchise? Bekijk franchiseformules.

Definitie van franchise / franchising

Franchise is een samenwerking tussen twee ondernemers: de franchisegever en de franchisenemer. De franchisegever heeft een succesconcept of succesformule ontwikkeld en geeft de franchisenemers de mogelijkheid om dat concept in een bepaald gebied te exploiteren. Franchise is een distributiesysteem voor goederen of diensten, dat de beste eigenschappen van een filiaalbedrijf combineert met die van het zelfstandig ondernemerschap. Franchise is een hechte vorm van samenwerking waarbij de efficiënte taakverdeling en uniforme uitstraling naar de markt de basis is.

Zowel voor een franchisegever als voor een franchisenemer is het aan te raden zich te laten adviseren door ter zake deskundige en gespecialiseerde advocaten, accountants, adviseurs of banken. Bij onze toeleveranciers zijn verschillende partijen te vinden die advies en ondersteuning bieden.

Voordelen van franchise bij een goede franchiseformule

  • Je stapt in een bewezen franchise concept. Je hoeft het wiel niet meer uit te vinden.
  • Bij franchise krijg je ondersteuning in de marketing.
  • Bij een hardfranchiseformules krijg je vaak een complete inrichting van je winkel, turn key opgeleverd.
  • Vaak heeft de franchisegever nog een centrale accountant, waar je tegen korting al je aangiftes door kunt laten verzorgen.
  • Ondersteuning door de franchisegever van de franchiseformule: wat gaat niet goed, wat kan beter?
  • Feedback van de andere franchisenemers: welke producten draaien bij jou goed, en zo ja, hoe plaats je ze dan in de winkel?

 

Waarom zou iemand gaan franchisen?

Startende ondernemers die op franchisebasis beginnen hebben veel minder kans om failliet te gaan dan ondernemers die compleet zelfstandig beginnen. Dit blijkt uit de cijfers van de Kamer van Koophandel. Toch overweegt slechts 5% van alle startende ondernemers de mogelijkheden van franchise.

Hard- en soft franchise: wat zijn de verschillen?

Franchisenemer worden betekent vaak dat je meer veiligheid krijgt maar minder vrijheid. De mate van vrijheid hangt af van de hardheid van de formule. Bij hardfranchise is de vrijheid minder, maar daar staat vaak tegenover dat de formule duidelijker is. Tevens dit er voor dat er uniforme reclame gemaakt kan worden en dat je meer ondersteuning krijgt. Softfranchise biedt meer vrijheid, maar brengt ook risico’s met zich mee: als iedere ondernemer zijn vrijheid benut, is er dan nog wel sprake van een eenduidige formule? Een verwaterde formule kan een ernstig concurrentienadeel betekenen.

Hoe weet u of een formule goed is of niet?

Er zijn heel wat franchisenemers die in een franchiseformule gestapt zijn, puur en alleen omdat de formule al meer dan 10 vestigingen had. Dit is echter lang niet altijd een garantie. Er zijn franchiseformules die alleen maar bezig zijn met uitbreiden, waardoor ze geen aandacht meer hebben voor de vestigingen die ze al hebben. Het resultaat kan zijn dat er aan de ene kant regelmatig franchisenemers afvallen, terwijl er aan de andere kant steeds franchisenemers bijkomen… tot de ballon knapt. De beste tip: ga altijd zelf praten met franchisenemers van de formule waarin u geïnteresseerd bent. Dan leert u het verhaal van alle kanten kennen. U kunt ook de interviews met franchisegevers en franchisenemers op onze website lezen.

Ben ik als franchisenemer nog wel een ondernemer?

De meeste franchisenemers zullen dit zeker beamen. Vaak worden zoveel mogelijk lasten de franchisenemers  uit handen genomen door de franchisegever zodat de franchisenemer zich kan concentreren op zijn klanten en zijn omzet. Hoe een gemiddelde franchisenemer vervolgens omspringt met zijn mogelijkheden, kan uiteraard enorm verschillen. Je hebt franchisenemers die geweldige ondernemingen neerzetten met soms wel meer dan 10 vestigingen van één formule. Je hebt ook franchisenemers die verwachten dat de zaak na een paar maanden vanuit zichzelf gaat lopen en dat ze achterover kunnen leunen.

De Nationale Franchise Gids 2020

Ben je, je aan het oriënteren om je aan te sluiten bij een franchiseformule? De jaarlijkse franchisebijbel, bevat spraakmakende interviews met franchisegevers en -nemers, een franchise-wiki, rapportages, kerninformatie van alle 776 franchiseformules en ondernemingsverbanden in Nederland en natuurlijk meer. Bestel hem hier.

 

Interesse om te gaan franchisen?

Via onze website komt u in contact met alle franchiseformules van Nederland. Bekijk via onderstaande knop alle franchiseformules die op zoek zijn naar ondernemers.

 

 


skyscraper-banner-website
franchise-season-art-class