Wat is franchise / franchising?

Wat is franchise? Bekijk franchiseformules.

Definitie van franchise / franchising

Franchise is een samenwerking tussen twee ondernemers: de franchisegever en de franchisenemer. De franchisegever heeft een succesconcept of succesformule ontwikkeld en geeft de franchisenemers de mogelijkheid om dat concept in een bepaald gebied te exploiteren. Franchise is een distributiesysteem voor goederen of diensten, dat de beste eigenschappen van een filiaalbedrijf combineert met die van het zelfstandig ondernemerschap. Franchise is een hechte vorm van samenwerking waarbij de efficiënte taakverdeling en uniforme uitstraling naar de markt de basis is.

Zowel voor een franchisegever als voor een franchisenemer is het aan te raden zich te laten adviseren door ter zake deskundige en gespecialiseerde advocaten, accountants, adviseurs of banken. Bij onze toeleveranciers zijn verschillende partijen te vinden die advies en ondersteuning bieden.

De voordelen van franchise

  • Meer kans op succes – Je stapt in een bewezen franchise concept. Je hoeft het wiel niet meer uit te vinden.
  • Tijd – Franchise vergt minder voorbereiding. Bij hard franchiseformules krijg je vaak een complete vestiging turn key opgeleverd.
  • Ondersteuning – De franchisegever ondersteunt je bij bijvoorbeeld administratie, marketing en inkoop zodat de franchisenemer zich kan focussen op de klanten en zijn medewerkers.
  • Geld – Franchise vergt minder investering dan een zelfstandige onderneming. Omdat het ondernemersrisico kleiner is kun je voor franchise gemakkelijker en gunstiger lenen bij een bank dan als zelfstandiger ondernemer.
  • Geld – Door franchise benut je schaalvoordelen: door gezamenlijk in te kopen kun je gemakkelijker korting bedingen. Dit geldt ook voor marketing, soft ware, training , et cetera.
  • Verkoop – Het is veel gemakkelijker een franchisevestiging te verkopen dan een zelfstandig bedrijf.
  • Je staat er niet alleen voor – Franchise is samenwerkend ondernemen, je staat er samen voor en je maakt er samen een succes van.

De nadelen van franchise

  • Minder vrijheid – Je bent gebonden aan de formule, alleen in overleg kunnen er belangrijke aanpassingen doorgevoerd worden. Als jij de huiskleur wil veranderen en de rest wil het niet dan heb je dat maar te accepteren.
  • Verkoop – Omdat franchisenemer en franchisegever samen de vestiging tot een succes hebben gemaakt moet je de goodwill of winst bij verkoop meestal ook delen met de franchisegever.
  • Te snel beginnen – Omdat de formule er al staat en de franchisegever je ook al helpt met het vinden en inrichten van de locatie ben je misschien minder voorzichtig en minder alert. Doe daarom altijd goed onderzoek. Er zijn ook franchisegevers die meer aan hun eigen belang denken dan ook het algemene belang van de formule van de franchisenemer. In de nieuwe Wet Franchise wordt de franchisenemer nog beter beschermd.  Uitgangspunt in de wet is dat franchise een gelijkwaardige samenwerking is tussen franchisenemer en franchisegever.

 

 

Hard- en soft franchise: wat zijn de verschillen?

Franchisenemer worden betekent vaak dat je meer veiligheid krijgt maar minder vrijheid. De mate van vrijheid hangt af van de hardheid van de formule. Bij hard franchise heb je minder vrijheid, maar daar staat vaak tegenover dat de formule duidelijker en dus krachtiger is. Soft franchise biedt meer vrijheid, maar brengt meestal ook meer risico’s met zich mee: als iedere ondernemer zijn vrijheid benut, is er dan nog wel sprake van een eenduidige formule? Een verwaterde formule kan een ernstig concurrentienadeel betekenen.

Hoe weet je of een formule goed is of niet?

Er zijn franchisenemers die in een franchiseformule gestapt zijn, puur en alleen omdat de formule bekend is en de informatie van de franchisegever er gelikt uitziet. Belangrijk is om kritisch naar zowel de formule te kijken als de beoogde vestiging. Doe grondig onderzoek en aarzel niet om de franchisegever de hemd van het lijf te vragen. De beste tip: ga altijd zelf praten met franchisenemers van de formule waarin je geïnteresseerd bent. Dan hoor je het verhaal van beide kanten. Ook is het raadzaam om een in franchise gespecialiseerde advocaat (om het franchisecontract te checken) en consultant (om de formule en de beoogde vestiging te beoordelen) in te huren. Het kost weliswaar snel een aardig bedrag maar het kan veel onheil voorkomen.

Ben ik als franchisenemer nog wel een zelfstandig ondernemer?

Zeker! Ook als franchisenemer moet je keihard werken en loop je risico, net als iedere andere ondernemer.  Franchisegevers ondersteunen hun franchisenemers zo goed mogelijk zodat de franchisenemer zich kan concentreren op zijn klanten, het aansturen van medewerkers en de omzet. Dat je wordt ondersteund maakt je niet een mindere ondernemer dan een zelfstandige ondernemer. Sterker nog: een slimme ondernemer zal eerder kiezen voor franchise dan voor zelfstandig ondernemen.
Het ondernemersinkomen verschilt enorm. Er zijn franchisenemers die achterover leunen en verwachten dat de franchisegever alles regelt. Er zijn ook franchisenemers die zoveel succes hebben dat ze in de top 100 van Quote staan.

De Nationale Franchise Gids 2021

Ben je, je aan het oriënteren om je aan te sluiten bij een franchiseformule? De jaarlijkse franchisebijbel, bevat spraakmakende interviews met franchisegevers en -nemers, een franchise-wiki, rapportages, kerninformatie van alle 776 franchiseformules en ondernemingsverbanden in Nederland en natuurlijk meer. Bestel hem hier.

Op de hoogte blijven van de nieuwste franchisekansen?

Meld je aan voor onze (gratis) franchisenieuwsbrief! Hierin bespreken we het laatste nieuws, franchisevestigingen ter overname en exclusieve interviews met franchisegevers en specialisten.

 

 

Vrijblijvend informatie ontvangen van franchiseformules?

Via onze website kun je (gratis) informatie opvragen van alle franchiseformules in Nederland. Bekijk via onderstaande knop alle franchiseformules die op zoek zijn naar ondernemers.

 

Bekijk alle franchiseformules
Tom Barten - De Nationale Franchise Gids