Mijn favorieten

Er zijn nog geen favoriete franchiseformules geselecteerd

Wat is master franchise?

Wat is master franchise?

Op deze pagina leggen wij u het begrip masterfranchise uit en geven wij tips waarmee u rekening kunt houden als u zelf master-franchiser wilt worden.

Definitie Master franchise: Master franchise betekent dat wanneer een buitenlandse formule haar concept wil uitbreiden naar een ander land of regio, een master franchise wordt aangesteld om de formule in een ander land verder uit te rollen. Deze persoon, de master franchisenemer, verkrijgt de exclusieve rechten voor dat land en wordt de franchisegever voor dat land. De master franchisenemer werft franchisenemers en moet de formule opzetten.. De master franchiser krijgt ondersteuning vanuit het hoofdkantoor van de franchiseorganisatie in het buitenland.

Kan ik master franchisenemer worden?

De vereisten verschillen natuurlijk per franchiseformule maar in het algemeen kun je aan de volgende voorwaarden denken:

 • Financiën: de benodigde investering is veel hoger dan wanneer je franchisenemer wil worden. Alleen al de aankoop van de rechten is vaak al meer dan € 100.000.
 • Je moet goed kunnen communiceren met je franchisegever, goede mondelinge en schriftelijke beheersing van Engels is een absolute must.
 • Je moet veelzijdig zijn. Bij het opstarten van de master dient u uw pionierskwaliteiten aan te spreken: doorzettingsvermogen, overtuigingskracht, enthousiasme en bereid zijn om veel uitvoerend werk te doen. Daarna moet je mensen aansturen waarvoor je over leiderschaps- en managementkwaliteiten moet beschikken.
  • Het beste is om als masterfranchiser de eerste vestiging zelf te exploiteren.

Master franchisecontract

Als u master franchiser wilt worden moet u:

De master franchiser moet een master franchisecontract ondertekenen, dit is niet vergelijkbaar met een normaal franchisecontract dat franchisenemers tekenen als ze zich aansluiten bij een formule. De verschillen zitten voornamelijk in de duur van het contract, een master franchise contract wordt vaak voor 10 jaar en langer afgesloten.

Let goed op welk recht van toepassing is, vaak is dat het recht van het land van de franchisegever. Op de contracten die je sluit met je franchisenemers is weer het Nederlands recht van toepassing. Zorg ervoor dat deze contracten niet in strijd met elkaar zijn.

Vaak bevat de overeenkomst een target van een minimum hoeveelheid te openen franchisevestingen in een bepaalde periode. Als de master de target niet haalt kunnen de rechten zelfs komen te vervallen en teruggaan naar de franchisegever. De internationale franchisegever heeft er nl. alle belang bij dat de master franchisenemer veel franchisenemers onder zich verzamelt. Een voorbeeld in het verleden hiervan is Burger King. De master franchisenemer vond het na enkele grote vestigingen op met name de stations wel prima en stopte met expansie. Hierdoor konden concurrenten als McDonald’s en KFC de Nederlandse markt veroveren. Pas nadat Burger King de rechten had doorverkocht kon de expansie op gang komen. Het is te adviseren om voorafgaand aan het tekenen van een contract een (lokale) franchise advocaat in te schakelen.

Wat zijn de voordelen van master franchise?

 • Het succes van de franchiseformule heeft zich vaak al in het buitenland bewezen en je kunt er van uit gaan dat de kinderziektes eruit zijn
 • De master franchiser hoeft veel minder aan het concept te bouwen doordat er al veel kennis en ervaring aanwezig is en omdat dit primair de taak van de franchisegever is. De focus ligt puur op het veroveren van de markt in Nederland.
 • Een internationaal bekende formule zal in Nederland sneller een succes zijn.
 • Bij succes levert het je als master franchisenemer veel meer geld op dan wanneer je franchisenemer wordt.

Wat zijn de nadelen van master franchise?

 • Hoge investering
 • Je moet het in Nederland vanaf de grond opbouwen, het duurt langer voordat de omzet op gang komt en dat er winst gemaakt wordt.
 • Communicatie/ondersteuning: je wordt vanuit het buitenland ondersteund in een vreemde taal.
 • Juridisch iets gecompliceerder.

Welke franchiseformules zoeken een master franchisenemer in Nederland?

Veel internationale formules zeggen wel naar Nederland te willen uitbreiden maar investeren niet daadwerkelijk hierin, de interesse is vaak maar latent. De hieronder genoemde formule(s) zijn wel actief op zoek naar een master franchisenemer:

 • Coding Giants: Coding Giants is een innovatieve school die programmeertrainingen aanbiedt aan kinderen en jongeren van 7 tot 19 jaar. Coding Giants is erg succesvol. Inmiddels zijn er al ruim 115 scholen in verschillende landen in Europa opgezet.
 • Fitness Park: Fitness Park is een uniek concept dat een combinatie biedt van cardio-training, gewichten, cross-training, groepslessen, een Burning Park, Fight park en Cycle Park, voor de prijs van een budget-concept.
 • BoConcept: BoConcept is een Deens meubelketen actief in meer dan 65 landen en heeft een gecoördineerde product collectie voor de urban klant met designmeubelen die door de klant zelf zijn samen te stellen. BoConcept zoekt een master franchisenemer.

Master franchisenemer / franchisenemers werven in Nederland

Is uw franchiseformule in het buitenland gevestigd en zoekt u een master franchisenemer of wilt u franchisenemers werven in Nederland?
Kijk dan op onze pagina Franchising in The Netherlands.

×