Wat is master franchise?

 English version

Wat houdt master franchise in?

Op deze pagina leggen wij u het begrip masterfranchise uit en geven wij tips waarmee u rekening kunt houden als u zelf master-franchiser wilt worden.

Definitie Master franchise: Master franchise betekent dat wanneer een buitenlandse formule haar concept wil uitbreiden naar een ander land of regio, een master franchise wordt aangesteld om de formule in een ander land verder uit te rollen. Deze master franchise koopt als het ware het werkgebied in het land op en krijgt dan de verantwoordelijkheid om, onder andere, franchisenemers te zoeken voor de formule. De master franchiser krijgt ondersteuning vanuit het hoofdkantoor van de franchiseorganisatie in het buitenland.

Wilt u een Master franchisenemer werven in Nederland?

Klik hier voor het internationale aanbod. 

Vereisten

Als u master franchiser wilt worden moet u:

 • de mogelijkheid hebben om te kunnen investeren, deze investeringen liggen vaak hoger dan wanneer u een franchiseonderneming gaat starten. Bedragen boven de €100.000,- zijn daarbij geen uitzondering.
 • beschikken over relevante werkervaring, niet alleen in het ondernemerschap maar bij voorkeur ook in het desbetreffend vakgebied.
 • goed kunnen communiceren met uw franchisegever, goede mondelinge en schriftelijke beheersing van Engels is een absolute must.
 • veelzijdig zijn. Bij het opstarten van de master dient u uw pionierskwaliteiten aan te spreken: doorzettingsvermogen, overtuigingskracht, enthousiasme en bereid zijn om veel uitvoerend werk te doen. Het beste is om als masterfranchiser de eerste vestiging zelf te exploiteren. Als u deze fase succesvol doorkomt en uit de pioniersfase raakt en er enkele franchisenemers zijn aangetrokken dient u over managementkwaliteiten te beschikken, het aansturen en begeleiden van franchisenemers en mogelijke werknemers vergt veel mensenkennis, tact en ervaring. Dat zijn weer hele andere vaardigheden.

Master franchisecontract

De master franchiser moet een master franchisecontract ondertekenen, dit is niet vergelijkbaar met een normaal franchisecontract dat franchisenemers tekenen als ze zich aansluiten bij een formule. De verschillen zitten voornamelijk in de duur van het contract, deze is vaak langer dan de duur van een franchisecontract (+- 10 jaar) en omdat master franchises vaak buitenlandse formules betreffen, zijn de contracten onderworpen aan andere rechtssystemen. Vaak bevat de overeenkomst een target van een minimum hoeveelheid te openen franchisevestingen in een bepaalde periode. Als de master de target niet haalt kunnen de rechten zelfs komen te vervallen en teruggaan naar de franchisegever. De internationale franchisegever heeft er nl. alle belang bij dat de master franchisenemer veel franchisenemers onder zich verzamelt. Een voorbeeld in het verleden hiervan is Burger King. De master franchisenemer vond het na enkele grote vestigingen op met name de stations wel prima en stopte met expansie. Hierdoor konden concurrenten als McDonald’s en KFC de Nederlandse markt veroveren. Pas nadat Burger King de rechten had doorverkocht kon de expansie op gang komen. Het is te adviseren om voorafgaand aan het tekenen van een contract een (lokale) franchise advocaat in te schakelen.

Wat zijn de voordelen van master franchise?

 • Het succes van de franchiseformule heeft zich vaak al in het buitenland bewezen en u kunt er vanuit gaan dat de kinderziektes eruit zijn
 • De master franchiser hoeft niet meer aan het concept te bouwen doordat er al veel kennis en ervaring aanwezig is. De focus ligt puur op het veroveren van de markt in het desbetreffende land
 • De formule ondersteunt u op meerdere vlakken zoals met het vinden van de franchisenemers door op maat gemaakt profielen aan te bieden en bijvoorbeeld het marktgebied te omschrijven
 • De formule zelf heeft de mogelijkheid om de lokale consument makkelijker aan te spreken, omdat er ook sprake is van lokale bedrijfsvoering

Wat zijn de nadelen van master franchise?

 • De master franchiser moet beschikking hebben over een relatief grote investering in vergelijking tot de investering die nodig is om  franchisenemer bij een formule te worden
 • Het master franchisecontract heeft een vrij lange duur van +- 10 jaar tot soms wel 25 jaar. Dit kan echter ook als een voordeel worden gezien.
 • De master franchiser draagt een grote verantwoordelijkheid over de uitrol van de formule in het betreffende land.

Welke franchiseformules zoeken een master franchisenemer in Nederland?

Veel internationale formules zeggen wel naar Nederland te willen uitbreiden maar investeren niet daadwerkelijk hierin, de interesse is vaak maar latent. De hieronder genoemde formule(s) zijn wel actief op zoek naar een master franchisenemer:

 • Coding Giants: Coding Giants is een innovatieve school die programmeertrainingen aanbiedt aan kinderen en jongeren van 7 tot 19 jaar. Coding Giants is erg succesvol. Inmiddels zijn er al ruim 115 scholen in verschillende landen in Europa opgezet.

Wilt u een Master franchisenemer werven in Nederland?

Klik hier voor het internationale aanbod.