Franchise formule

Franchiseformule, wat is dat?

De term franchise formule wordt vaak gebruikt wordt om een onderneming aan te duiden die zijn producten en/of diensten exploiteert door middel van franchise. De franchisenemer sluit dan een contract met de franchisegever (eigenaar van de franchiseformule) om de handelsnaam te morgen exploiteren. Deze manier van ondernemen heeft voor- en nadelen voor zowel franchisenemer als franchisegever.

FranchiseformuleEr zijn twee vormen van franchise die verschillende vrijheden en plichten met zich meebrengen voor de franchisenemer. Deze vormen zijn onder te verdelen in soft franchise en hard franchise.

Bij een soft franchise formule zijn deze regels niet erg streng en staan de franchisenemers redelijk vrij om hun eigen onderneming te leiden. Ze kunnen bijvoorbeeld in veel gevallen hun omzet optimaliseren door eigen inkoop- en verkoopprijzen te stellen.

Bij een hard franchise formule zijn de regels vrij streng en staan aspecten als huisstijl, voorraad, inkooplocatie en media-uitingen (vrij) vast. Het voordeel hiervan is dat de kosten over het algemeen lager liggen dan bij een soft franchise formule. Media- en vormgevingskosten liggen bijvoorbeeld lager omdat dit voor iedere vestiging gelijk is.

Financiering franchise formule

Als startende franchisenemer moet er bijna altijd een entreefee betaald worden. Dit is een eenmalige vergoeding om toe te treden tot de franchise formule. Daarna moet er periodiek een franchisefee betaald worden. De franchisenemer krijgt hier afhankelijk van de afspraken onder andere reclamemateriaal, trainingen en schaalvoordelen voor terug. Er zijn verschillende mogelijkheden om alles te financieren.

Franchise formules Nederland

Alleen in Nederland al bestaan er meer dan 1200 franchise formules in verschillende soorten en maten. Er is een onderscheid te maken in de grotere en bekendere formules en de starters. Voor veel formules is er een pand nodig, maar er zijn ook franchise formules die vanuit huis gerund kunnen worden. Dit zijn vaak formules uit de sector dienstverlening. Een overzicht van alle franchise formules is te vonden op deze pagina

skyscraper-banner-website

banner-volop-kansenV2

franchise-season-art-class