Franchise formule

 

De term franchise formule wordt vaak gebruikt om een onderneming aan te duiden die zijn producten en/of diensten exploiteert door middel van franchise. De franchisenemer sluit dan een contract met de franchisegever (eigenaar van de franchiseformule) om de handelsnaam te mogen exploiteren. Deze manier van ondernemen heeft voor- en nadelen voor zowel franchisenemer als franchisegever.

 

Verschillende vormen binnen franchise

Er zijn twee vormen van franchise die verschillende vrijheden en plichten met zich meebrengen voor de franchisenemer. Deze vormen zijn onder te verdelen in soft franchise en hard franchise.

Bij een soft franchise formule zijn deze regels niet erg streng en staan de franchisenemers redelijk vrij om hun eigen onderneming te leiden. Ze kunnen bijvoorbeeld in veel gevallen hun omzet optimaliseren door eigen inkoop- en verkoopprijzen te stellen.

Bij een hard franchise formule zijn de regels vrij streng en staan aspecten als huisstijl, voorraad, inkooplocatie en media-uitingen vast. Het voordeel hiervan is dat de kosten over het algemeen lager liggen dan bij een soft franchise formule. Media- en vormgevingskosten liggen bijvoorbeeld lager omdat dit voor iedere vestiging gelijk is.

 

Financiering franchise formule

Als startende franchisenemer moet er bijna altijd een entreefee betaald worden. Dit is een eenmalige vergoeding om toe te treden tot de franchise formule. Daarna moet er periodiek een franchisefee betaald worden. De franchisenemer krijgt hier afhankelijk van de afspraken onder andere reclamemateriaal, trainingen en schaalvoordelen voor terug. Er zijn verschillende mogelijkheden om je eigen onderneming te financieren.

 

Franchise formules Nederland

Alleen in Nederland al bestaan er meer dan 1200 franchise formules in allerlei verschillende branches. Er is een onderscheid te maken in de grotere en bekendere formules en de starters. Voor veel formules binnen de horeca/food en non-food heb je een fysieke vestiging. Binnen de dienstverlening vind je echter ook franchise formules die vanuit huis gestart kunnen worden. Een overzicht van alle franchise formules op ons platvorm vind je op deze pagina


skyscraper-banner-website

franchise-season-art-class