Mijn favorieten

Er zijn nog geen favoriete franchiseformules geselecteerd

Ik wil ondernemer worden, wat nu?

Ben je van plan om ondernemer te worden? Dan is het eerst zaak dat je weet waarin je wilt ondernemen. Wat zijn je sterktes en zwaktes? Wat zijn de kansen en bedreigingen? Hoe word ik ondernemer?

Belangrijk is om goed te bedenken waarin je wilt ondernemen. Het is natuurlijk een grote stap. Er zijn vele branches waarin je kunt ondernemen, denk aan horeca, retail, particuliere dienstverlening en zakelijke dienstverlening. Wist je dat er meer dan 100 franchiseformules op zoek zijn naar nieuwe ondernemers? Om een goede keuze te maken kun je dit stappenplan doorlopen:

 

1. In welke branche ligt mijn passie?

Passie en plezier is de belangrijkste voorwaarde om een succesvol ondernemer worden. Misschien heb je bijvoorbeeld de woningmarkt altijd razend interessant gevonden maar ben je uiteindelijk accountant geworden. Ook al heb je daarin veel kennis opgebouwd, als je passie elders ligt kies daar dan voor.

2. Waar ligt mijn ervaring?

Ervaring is altijd een pre en helpt je om een goede ondernemer te worden. Het belang van relevante werkervaring is met de jaren wel afgenomen. De meeste franchiseformules beschikken over uitgebreide opleidingstrajecten en bieden alle benodigde ondersteuning om je te helpen een succesvol ondernemer te worden. Ook is het zo dat ervaring uit de ene branche vaak ook goed van pas komt in een andere branche. Vaak is het zelfs heel verfrissend om de elders opgedane kennis en ervaring in een nieuwe branche toe te passen.

3. Waar zie ik kansen?

Het zien van kansen en het grijpen ervan is onlosmakelijk verbonden met ondernemerschap. Misschien woon je in een stad waar er een behoefte is naar een bepaalde dienst. Dat kan een mooie kans bieden om hierop in te springen.

4. Hoe wil ik gaan ondernemen?

Ondernemer worden kan op vele manieren. Er zijn ondernemers die vanuit huis werken als ZZP’er (Zelfstandige Zonder Personeel), er zijn ondernemers die via internet een web-shop willen beginnen of er zijn ondernemers die een pand betrekken met personeel. Sommige ondernemers kiezen ervoor om eerst vanuit huis te werken om de opstartkosten laag te houden en besluiten om pas na verloop van tijd een kantoorpand te betrekken. Geheel zelfstandig ondernemen vergt meer discipline en extra kwaliteiten. Je moet jezelf steeds kunnen oppeppen om er vol tegenaan te gaan. Ook nadat je 10x achter elkaar ‘nee’ te horen hebt gekregen van prospects.

5. Start ik een eigen concept of onderneem ik binnen een bestaande franchiseformule?

Niet alle ondernemers hebben een uniek idee voor hun eigen zaak. Dat kan een reden extra zijn om te kiezen voor franchise: je staat er niet alleen voor en je maakt gebruik van een bewezen succesformule. Als zelfstandig ondernemer bepaal je natuurlijk alles helemaal zelf. Ook de winst (of het verlies) hoef je met niemand te delen. Hier vind je meer over de voor- en nadelen van franchise.
Bij franchise start je een onderneming waarbij jij je wel moet houden aan de regels van de franchiseformule. Je wordt ondersteund door de franchisegever en je collega-franchisenemers. Er zijn in Nederland 1000+ franchiseformules. Klik hier voor een overzicht van alle franchiseformules van Nederland.

6. Hoeveel geld wil of kan ik investeren?

Als je ondernemer wilt worden heb je altijd een startkapitaal nodig. Niet alleen voor het doen van investeringen maar ook om de aanloopverliezen op te vangen en je levensonderhoud te financieren. Blijf bij de inschatting hiervan aan de veilige kant zodat je niet meteen bij de minste tegenslag meteen in de problemen komt. Bij franchise heb je meestal veel minder eigen geld nodig omdat je in een bewezen succesformule en omdat de banken bij franchise gemakkelijker een lening verstrekken.

7. Hoe belangrijk is het ondernemingsplan?

Superbelangrijk. Schrijf altijd een ondernemingsplan. Het ondernemingsplan dwingt je er toe om over alle aspecten van je plannen goed na te denken. Andere betrokkenen zoals een bank of een investeerder willen ook een ondernemingsplan zodat zij een goed beeld krijgen van je plannen.

 

Nieuwsgierig naar welke franchiseformules op zoek zijn naar ondernemers? Bekijk via onderstaande knop alle franchiseformules!

Vrijblijvend franchise informatie ontvangen

Ondernemer worden? Zoek en vind jouw franchiseformule!

Lees meer

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de nieuwste franchisekansen!

Lees meer

De Nationale Franchise Gids

Bestel de Gids met informatie over alle franchiseformules in Nederland!

Lees meer

Recent bekeken formules

×