Eigen bedrijf starten

‘Waar begin ik?’ Dat is dé vraag die veel startende ondernemers zichzelf stellen als zij een eigen bedrijf willen beginnen. Wij hebben de 10 belangrijkste stappen op een rij gezet.

1. Onderzoek uw mogelijkheden en test uw kwaliteiten

Wanneer U een bedrijf wilt starten moet u over een aantal dingen nadenken. Wat voor bedrijf? Wat gaat u maken of verkopen? Welke diensten of producten gaat u leveren? En bent u wel geschrikt om te ondernemen? Bekijk wat de mogelijkheden zijn, schrijf een ondernemingsplan en test uw ondernemerschapskwaliteiten.

2. Verken de markt en bepaal uw strategie

Ontdek welke kwaliteiten u heeft ten opzichte van de concurrent, bepaal daarnaast ook hoe u het product of dienst op de markt gaat zetten. Wat maakt uw bedrijf anders dan de concurrenten? Waarin onderscheidt u zich van de concurrenten? Wie zijn uw klanten en wat zijn hun behoefte? Kortom: Voer een marktonderzoek uit en bepaal de strategie voor de komende jaren.

3. Maak een financieel plan en kijk of u financiering nodig heeft

Om uw bedrijf op te starten heeft u vaak geld nodig. Met een financieel plan brengt u in kaart hoeveel geld u nodig heeft en waar u dat vandaan haalt. Ook krijgt u inzicht in de kansen van uw bedrijf. Zo kunt u vooraf inschatten of ondernemen voor u rendabel is.

4. Bedenk uw bedrijfsnaam

Voor dat u daadwerkelijk kan beginnen moet u een bedrijfsnaam formuleren. Een goede bedrijfsnaam is duidelijk, blijft hangen en verteld wat het te bieden heeft.

5. Kies een rechtsvorm

Naast de bedrijfsnaam is het ook nodig om uw bedrijf van een rechtsvorm te voorzien. De rechtsvorm bepaalt onder andere uw aansprakelijkheid, de hoeveelheid belasting u moet betalen en fiscale voordelen.

 

6. Zorg dat uw administratie voldoet aan de eisen

Als ondernemer moet u goed de administratie bijhouden. Een administratie geeft bijvoorbeeld inzicht in de hoeveelheid btw moet betalen.

7. Stel algemene voorwaarden op en kijk welke bedrijfsverzekeringen u nodig heeft

Het is belangrijk om de bedrijfsrisico’s van uw onderneming te onderzoeken, en dek deze goed af met bijvoorbeeld verzekeringen. Ook kunnen algemene voorwaarden een aantal bedrijfsrisico’s afdekken.

8. Controleer of uw bedrijf aan alle eisen voldoet

Om een bedrijf te starten hoeft u geen speciale diploma te hebben. Wel moet u rekening houden met de wetten en regels, zoals bijvoorbeeld het bestemmingplan van de locatie en het betalen van BTW.

9. Schrijf uw bedrijf in bij de KvK en regel de aanmelding bij de Belastingdienst

Wanneer alles op papier staat en duidelijk is, moet u zich alleen nog inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Tijdens de inschrijving wordt u direct aangemeld bij de Belastingdienst.

10. Denk aan Franchise

Een goede keuze binnen het ondernemerschap is uw eigen bedrijf starten in franchise vorm. Zodoende staan er een hoop aspecten al vast en kunt u zich sneller richten op datgene wat echt belangrijk voor u is. Franchise is een vorm van ondernemen waarbij u de handelsnaam van een (bekend) merk overneemt en zodoende u zich aansluit bij deze onderneming, terwijl u wel zelfstandig ondernemer blijft. Een goed voorbeeld hiervan is McDonalds.

Startende ondernemers die op franchisebasis beginnen hebben veel minder kans om failliet te gaan dan ondernemers die compleet zelfstandig beginnen. Dit blijkt uit de cijfers van de Kamer van Koophandel. Toch overweegt slechts 5% van alle startende ondernemers de mogelijkheden van franchise.

Wilt u meer weten over de verschillende aspecten van franchise? Lees dan meer op deze pagina

 

skyscraper-banner-website

franchise-banner-abn-amro-3


seasons-artclass-banner

 

Vragen? Bel ons! 055-8200 226