Mijn favorieten

Er zijn nog geen favoriete franchiseformules geselecteerd

Eigen bedrijf starten

Eigen bedrijf starten? ‘Waar begin ik?’ Dat is dé vraag die veel startende ondernemers zichzelf stellen als zij een eigen bedrijf willen beginnen. Wij hebben de 10 belangrijkste stappen voor jou op een rij gezet.

1. Onderzoek naar mogelijkheden

Een eigen bedrijf starten vergt veel tijd en energie. Wanneer je een eigen bedrijf wilt starten, moet je namelijk over een aantal dingen goed nadenken. Wat voor bedrijf wil ik opzetten? Wat ga ik maken of verkopen? Welke diensten of producten ga ik leveren? Ben ik überhaupt wel geschrikt om te ondernemen? Bekijk wat de mogelijkheden zijn, schrijf een ondernemingsplan en test je kwaliteiten als ondernemer. Ook belangrijk: ken je iemand die ondernemer is? Ga eens met hem of haar in gesprek. Vraag naar zijn/haar ervaring. Hoe ervaart die persoon het om een eigen bedrijf te hebben en waar is hij/zij tegenaan gelopen tijdens het starten van een eigen bedrijf? Maak dus gebruik van je netwerk! Heb je geen ondernemer in jouw kringen? Stap eens naar een lokale ondernemer.

 

2. Marktonderzoek en strategiebepaling

Ontdek welke kwaliteiten je hebt ten opzichte van de concurrent. Bepaal daarnaast ook hoe je het product of de dienst op de markt gaat zetten. Wat maakt jouw bedrijf anders dan de concurrenten? Waarin onderscheidt jouw bedrijf zich van hen? Wie zijn je klanten en wat zijn hun behoefte? Kortom: Voer een marktonderzoek uit en bepaal de strategie voor de komende jaren.

 

3. Financiën

Een eigen bedrijf starten vergt investeringen en daarbij heb je (eigen) geld nodig. Met een financieel plan breng je in kaart hoeveel geld je nodig denkt te hebben en waar je dat vandaan haalt. Ook krijg je inzicht in de kansen van jouw bedrijf. Zo kun je vooraf inschatten of een eigen onderneming beginnen in de gekozen branche voor jou rendabel is. Vergeet ook geen zakelijke rekening te openen om de financiën goed af te schermen.

 

4. Bedenk een bedrijfsnaam

Voordat je daadwerkelijk kan beginnen, moet je een bedrijfsnaam formuleren. Een goede bedrijfsnaam is duidelijk, blijft hangen en vertelt wat het te bieden heeft. Maar let op: onderzoek altijd eerst of een bepaalde naam mag en of het niet al vast ligt. Ook is het de moeite waard om te kijken of je de naam kunt vastleggen en zodoende kunt beschermen tegen concurrenten.

 

5. Welke rechtsvorm?

Naast de bedrijfsnaam is het ook nodig om jouw bedrijf van een rechtsvorm te voorzien. De rechtsvorm bepaalt onder andere de aansprakelijkheid, de hoeveelheid belasting die je moet betalen en de fiscale voordelen. Ook kan het bepalen wat voor type rekeningen je moet openen. Een ZZP rekening of voor een vennootschap. Hieronder tref je een aantal voorbeelden die er zijn voor het beginnen van een eigen onderneming:

6. Administratie check

Als ondernemer moet je goed de administratie bijhouden. De administratie geeft bijvoorbeeld inzicht in de hoeveelheid btw die je moet betalen. Je kunt er ook voor kiezen om dit uit handen te geven aan hiervoor gespecialiseerde bedrijven. Als starter is het zeker de moeite waard om dit uit te zoeken. Hulp nodig? Er zijn meerdere bedrijven die jou hierbij kunnen assisteren of de volledige administratie voor jou kunnen verzorgen.

 

7. Welke bedrijfsverzekeringen?

Het is belangrijk om de bedrijfsrisico’s van jouw onderneming te onderzoeken. Dek deze goed af met bijvoorbeeld verzekeringen. Ook kunnen algemene voorwaarden een aantal bedrijfsrisico’s afdekken. Zorg dat je hier van op de hoogte bent.

 

8. Controleer of jouw bedrijf aan alle eisen voldoet

Om een eigen bedrijf te starten hoef je geen speciale diploma voor op zak te hebben. Wel moet je rekening houden met de wetten en regels, zoals bijvoorbeeld het bestemmingplan van de locatie en het betalen van BTW. Het is dus raadzaam om hier ook goed onderzoek naar te doen. Raadzaam is voor het starten van een eigen onderneming, om bij de KvK binnen te lopen voor extra informatie. Daarnaast bestaan er speciale themadagen, waarin alle zaken haarfijn uitgelegd wordt.

9. Inschrijving KvK

Wanneer alles op papier staat en duidelijk is, moet je jouw bedrijf alleen nog inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Tijdens de inschrijving word je direct aangemeld bij de belastingdienst.

 

10. Denk aan Franchise! ?

Een goede keuze binnen het ondernemerschap is jouw eigen bedrijf starten in franchise vorm. In franchise staan er al een hoop aspecten vast en kun je je sneller richten op datgene wat echt belangrijk voor je is. Franchise is een vorm van ondernemen waarbij je de handelsnaam van een (bekend) merk overneemt en je jezelf aansluit bij deze onderneming. Bij franchise blijf je wel zelfstandig ondernemer. Een paar voorbeelden van franchiseformules zijn McDonald’s, Hema, New York Pizza, Bakker Bart, Blokker, KFC, Decorette en Hubo.

Startende ondernemers die op franchisebasis beginnen hebben veel minder kans om failliet te gaan dan ondernemers die compleet zelfstandig beginnen. Dit blijkt uit de cijfers van de Kamer van Koophandel. Toch overweegt slechts 5% van alle startende ondernemers de mogelijkheden van franchise.

 

 

Wil je meer weten over franchise? Lees dan verder op onze Franchise Wiki.

Vrijblijvend franchise informatie ontvangen

Ondernemer worden? Zoek en vind jouw franchiseformule!

Lees meer

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de nieuwste franchisekansen!

Lees meer

De Nationale Franchise Gids

Bestel de Gids met informatie over alle franchiseformules in Nederland!

Lees meer

Recent bekeken formules

×