Eigen bedrijf starten

Eigen bedrijf starten? ‘Waar begin ik?’ Dat is dé vraag die veel startende ondernemers zichzelf stellen als zij een eigen bedrijf willen beginnen. Wij hebben de 10 belangrijkste stappen op een rij gezet.

man-2140606_1920

1. Onderzoek uw mogelijkheden en test uw kwaliteiten

Een eigen bedrijf starten vergt veel tijd en energie. Wanneer u een eigen bedrijf wilt starten, moet u namelijk over een aantal dingen goed nadenken. Wat voor bedrijf wil ik opzetten? Wat ga ik maken of verkopen? Welke diensten of producten ga ik leveren? Ben ik überhaupt wel geschrikt om te ondernemen? Bekijk wat de mogelijkheden zijn, schrijf een ondernemingsplan en test uw kwaliteiten als ondernemer. Ook belangrijk: kent u iemand die ondernemer is? Ga eens met hem of haar in gesprek. Vraag naar zijn/haar ervaring. hoe ervaart die persoon het om een eigen bedrijf te hebben en waar is hij/zij tegenaan gelopen tijdens het starten van een eigen bedrijf? Maak dus gebruik van uw netwerk! Hebt u niet zo’n persoon in uw kringen? Stap eens naar een lokale ondernemer.

2. Verken de markt en bepaal uw strategie

Ontdek welke kwaliteiten u heeft ten opzichte van de concurrent. Bepaal daarnaast ook hoe u het product of dienst op de markt gaat zetten. Wat maakt uw bedrijf anders dan de concurrenten? Waarin onderscheidt u zich van hen? Wie zijn uw klanten en wat zijn hun behoefte? Kortom: Voer een marktonderzoek uit en bepaal de strategie voor de komende jaren.

3. Maak een financieel plan en kijk of u financiering nodig heeft

Een eigen bedrijf starten vergt investeringen en daarbij heeft u (eigen) geld nodig. Met een financieel plan brengt u in kaart hoeveel geld u nodig denkt te hebben en waar u dat vandaan haalt. Ook krijgt u inzicht in de kansen van uw bedrijf. Zo kunt u vooraf inschatten een eigen onderneming beginnen in de gekozen branche voor u rendabel is.

4. Bedenk uw bedrijfsnaam

Voordat u daadwerkelijk kan beginnen, moet u een bedrijfsnaam formuleren. Een goede bedrijfsnaam is duidelijk, blijft hangen en vertelt wat het te bieden heeft. Maar let op: onderzoek altijd eerst of een bepaalde naam mag en of het niet al vast ligt. Ook is het een onderzoek waard om te kijken of u de naam kunt vastleggen en zodoende kunt beschermen tegen concurrenten.

5. Kies een rechtsvorm

Naast de bedrijfsnaam is het ook nodig om uw bedrijf van een rechtsvorm te voorzien. De rechtsvorm bepaalt onder andere uw aansprakelijkheid, de hoeveelheid belasting u moet betalen en de fiscale voordelen. Hieronder treft u een aantal voorbeelden die er zijn voor het beginnen van uw eigen onderneming:

6. Zorg dat uw administratie voldoet aan de eisen

Als ondernemer moet u goed de administratie bijhouden. Een administratie geeft bijvoorbeeld inzicht in de hoeveelheid btw u moet betalen. U kunt er ook voor kiezen om dit uit handen te geven aan hiervoor gespecialiseerde bedrijven. Als starter is dit zeker de moeite waard om uit te zoeken. Hulp nodig? Er zijn tal van bedrijven die u hierbij kan assisteren of zelfs uit handen te nemen.

7. Stel algemene voorwaarden op en kijk welke bedrijfsverzekeringen u nodig heeft

Het is belangrijk om de bedrijfsrisico’s van uw onderneming te onderzoeken en dek deze goed af met bijvoorbeeld verzekeringen. Ook kunnen algemene voorwaarden een aantal bedrijfsrisico’s afdekken.

8. Controleer of uw bedrijf aan alle eisen voldoet

Om een eigen bedrijf te starten hoeft u geen speciale diploma voor op zak te hebben. Wel moet u rekening houden met de wetten en regels, zoals bijvoorbeeld het bestemmingplan van de locatie en het betalen van BTW. Het is dus raadzaam om hier ook goed onderzoek naar te doen. Raadzaam is bij het starten van een eigen onderneming, om bij de KvK binnen te lopen of naar speciale themadagen te gaan, waarin alle zaken haarfijn uitgelegd wordt.

9. Schrijf uw bedrijf in bij de KvK en regel de aanmelding bij de Belastingdienst

Wanneer alles op papier staat en duidelijk is, moet u zich alleen nog inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Tijdens de inschrijving wordt u direct aangemeld bij de Belastingdienst.

10. Denk aan Franchise

Een goede keuze binnen het ondernemerschap is uw eigen bedrijf starten in franchise vorm. In franchise staan er al een hoop aspecten vast en kunt u zich sneller richten op datgene wat echt belangrijk voor u is. Franchise is een vorm van ondernemen waarbij u de handelsnaam van een (bekend) merk overneemt en zodoende u zich aansluit bij deze onderneming, terwijl u wel zelfstandig ondernemer blijft. Een paar voorbeelden van franchise is McDonald’s, Hema, New York Pizza, Bakker Bart, Blokker, KFC, Decorette en Hubo.

Startende ondernemers die op franchisebasis beginnen hebben veel minder kans om failliet te gaan dan ondernemers die compleet zelfstandig beginnen. Dit blijkt uit de cijfers van de Kamer van Koophandel. Toch overweegt slechts 5% van alle startende ondernemers de mogelijkheden van franchise.

Wilt u meer weten over de verschillende aspecten van franchise? Lees dan meer op deze pagina

skyscraper-banner-website

banner-volop-kansenV2

franchise-season-art-class