Een Naamloze Vennootschap is een bedrijfsvorm waarbij de eigenaren aandeelhouders zijn. Belangrijke verschillen met een Besloten Vennootschap is dat er geen verplichting bestaat tot het houden van een register van aandeelhouders, die buiten beeld of anoniem blijven, en dat de aandelen overdraagbaar zijn. Verder kan een Naamloze Vennootschap als enige bedrijfsvorm beursgenoteerd staan en is het de meeste geschikte vorm voor grootschalig aandeelhouderschap.
Vermogen
Het vermogen wordt bepaald door de totale inleg van de aandeelhouders. Het minimumkapitaal voor het starten van een Naamloze Vennootschap is wettelijk vastgesteld op € 45.000.
Aansprakelijkheid
De rechtsaansprakelijkheid is hetzelfde als die van de Besloten Vennootschap. De vennootschap is aansprakelijk voor de schulden die worden gemaakt. Toch kan het zo zijn dat een bestuurder in plaats van de vennootschap aansprakelijk wordt gesteld doordat de taak als bestuurder niet naar behoren vervuld is.
Financieel
Over de winst dient vennootschapsbelasting betaald te worden. De Algemene Vergadering van Aandeelhouders beslist op welke wijze de winst na vennootschapsbelasting wordt verdeeld. Het deel van de winst dat naar aandeelhouders gaat wordt dividend genoemd. Het deel van de winst dat terug het bedrijf in gaat wordt toegevoegd aan de winstreserve.
Voordelen
- Eigenaar en het bestuur zijn in loondienst.
- Aandelen kunnen snel verhandeld worden.
- De vennootschap kan beursgenoteerd worden.
- De bedrijfsvorm heeft een serieus en professioneel imago.
Nadelen
- Een hoog startkapitaal is vereist.
- Het dagelijkse bestuur maakt de beslissingen over het geld van de aandeelhouders.
- Oprichtingskosten zijn hoog.
- Strenge publicatieplicht.
- Strenge wettelijke eisen met betrekking tot de boekhouding.