Wanneer je ondernemer of franchisenemer wilt worden, is het vaak handig dat je een ondernemingsplan of businessplan opstelt. Een ondernemingsplan is een plan waarin gedetailleerd beschreven staat hoe de ondernemer zijn onderneming wil opzetten. Een ondernemingsplan is noodzakelijk wanneer je bijvoorbeeld financiering van de bank nodig hebt. Op deze pagina wordt beschreven uit welke onderdelen een ondernemingsplan bestaat.
Een ondernemersplan is niet in één dag geschreven, er is bijvoorbeeld onderzoek nodig om de markt te omschrijven. Een ondernemingsplan schrijven is niet moeilijk, maar vereist wel tijd en geduld.
De ondernemer
In het hoofdstuk ‘’de ondernemer’’ beschrijf je al jouw eigen gegevens neer waaronder jouw naam, adres, contactgegevens, burgerlijke staat, jouw CV en schrijft je een stukje over jezelf. Daarnaast is het ook altijd interessant om een SWOT-analyse voor jezelf neer te zetten. Een SWOT-analyse staat voor: Strengths, Weaknesses, Opportunities en Threats of in het Nederlands: Sterkten, Zwakten, Kansen en Bedreigingen. Hieronder zie je een voorbeeld SWOT-analyse, aan de ondernemer is het om hem zo eerlijk en duidelijk mogelijk in te vullen. Ook is het belangrijk om te beschrijven hoe je, je zult blijven ontwikkelen als ondernemer. Je kan denken aan het bezoeken van bijeenkomsten, congressen of het volgen van cursussen en trainingen.
Het bedrijfsidee
Het bedrijfsidee omschrijft letterlijk het bedrijf dat je voor ogen hebt. Als dit een franchisevestiging is, is dit gemakkelijker te omschrijven dan wanneer je een nog niet bestaand bedrijf wilt starten. Je omschrijft wat de bedrijfsactiviteiten zijn, wat voor producten en/of diensten het bedrijf gaat leveren, wat voor personeel je gaat aannemen, wie tot de doelgroep behoort die jouw producten/diensten afneemt en waar (locatie) je wilt starten. Ook beschrijf je in welke rechtsvorm het bedrijf zal gaan functioneren bijvoorbeeld een eenmanszaak of een B.V. Het bedrijfsidee is in feite een bondige samenvatting van het toekomstige bedrijf.
De markt
Het hoofdstuk over de markt omschrijft onder andere de trends en ontwikkelingen, doelgroepen en concurrentie in de betreffende branche.
Trends en ontwikkelingen
Als je bijvoorbeeld een winkel wilt openen in sportschoenen, dan omschrijf je de ontwikkelingen op het gebied van detailhandel. De trends kunnen bijvoorbeeld gaan over de verkoopcijfers, prijsstijgingen, productontwikkelingen of het koopgedrag van consumenten.
Doelgroepen
In de paragraaf doelgroepen omschrijf je wie tot jouw klanten behoren. Dit kan door de leeftijd, geslacht, opleidingsniveau of andere kenmerken te beschrijven. Ook belangrijk is om te omschrijven wáár de doelgroep zich bevindt en wat hun bestedingspatroon is. Informatie over bevolkingsgroepen en hun kenmerken kunt u vinden op de website van het CBS.
Concurrentie
Wie is jouw concurrent? Wat zijn de plannen van deze concurrentie? Het is belangrijk om te weten wie jouw concurrenten zijn, zodat je weet of de markt waarin je wilt opereren nog niet verzadigd is. Daarnaast is het ook interessant om te kijken wat jouw toekomstige onderneming onderscheidt ten opzichte van de concurrentie.
SWOT-analyse van uw bedrijf
Naast je persoonlijke SWOT-analyse is het ook verstandig om een SWOT te maken over het bedrijf. Hierin neem je ook externe factoren mee zoals bijvoorbeeld de concurrentie. Ook moet je naar aanleiding van de SWOT uitleggen hoe je met de zwaktes en bedreigingen om zult gaan.
Marketing mix
Heb je er al over na gedacht wat jouw marketingactiviteiten zullen zijn? Een franchiseformule zal je vaak helpen met jouw marketingactiviteiten, maar als je geen franchisenemer wilt worden dan moet je deze helemaal zelf verzinnen. De vijf P’s komen voor in dit hoofdstuk. Dat zijn de volgende:
- Product: wat ga je verkopen?
- Plaats: waar ga je jouw onderneming starten? Hierin kan je ook de kosten van het pand opnemen, tenzij je vanuit huis gaat starten, dan heb je geen vestigingskosten.
- Prijs: wat zijn de prijzen van de producten/diensten die je gaat leveren?
- Promotie: hoe ga je jouw onderneming promoten? Kies je alleen voor offline middelen als een brochure of een poster, of ga je ook online aan de slag met een website en/of social media? Hierin kan je ook de kosten meenemen die de promotiemiddelen met zich meebrengen. Je kan bijvoorbeeld aan advertentiekosten denken, de kosten van een website en vice versa. Vraag offertes aan ter onderbouwing van de kosten.
- Personeel: ga je personeel aannemen en hoeveel? Je kunt natuurlijk er ook voor kiezen om geen personeel aan te nemen, in dat geval schrijf je dat ook op.
Doelstellingen, kwantiteit en kwaliteit
Doelstellingen
Met doelstellingen wordt de missie bedoeld, waar moet het bedrijf voor staan? Wat wil je jouw bedrijf bereiken?
Kwantiteit
De kwantiteit omschrijft of je in jouw levensonderhoud wilt voorzien met jouw bedrijf en hoeveel salaris je jezelf toeschrijft. Let op dat je jezelf niet rijk rekent en echt reëel blijft. Er zijn verschillende websites voor het berekenen van jouw salaris, ook kan je Cao’s raadplegen van de betreffende branche waarin je gaat ondernemen.
Kwaliteit
Wat zijn jouw persoonlijke motieven? Wil je bijvoorbeeld jouw eigen tijd kunnen indelen en jouw eigen ideeën kunnen uitoefenen?
Financieel plan
Het financieel plan is een belangrijk onderdeel van het ondernemingsplan want als je wilt ondernemen moet je ook op de hoogte zijn van wat de kosten en de opbrengsten zijn. Het financieel plan beschrijft de komende drie jaar en bestaat uit de volgende onderdelen:
Exploitatiebegroting
De exploitatiebegroting geeft overzicht van de te verwachten omzet en de te verwachten kosten in een jaar.
Investeringsbegroting
De investeringsbegroting laat zien waar je geld voor nodig hebt.
Financieringsbegroting
Deze omschrijft hoe je jouw onderneming gaat financieren. Je laat zien wat jouw eigen vermogen is en hoe je de rest van het benodigde vermogen gaat financieren. Dit kan op verschillende manieren. Wij hebben een speciaal artikel gemaakt over hoe de franchisenemer aan financiering komt, deze kan je hier lezen.
Liquiditeitsbegroting
De liquiditeitsbegroting geeft kort gezegd overzicht van de inkomsten en de uitgaven per maand. Wat staat er op het begin van de maand op de rekening en wat blijft er uiteindelijk over?
Dit zijn alle onderdelen die bij een ondernemingsplan horen. Er zijn uiteraard ook voorbeelden van een ondernemingsplan te downloaden. Onder andere hier op de website van ondernemerstest.nl, klik hier om het voorbeeld te zien. Ook kan je voor een uitgebreidere uitleg van het ondernemingsplan, bijvoorbeeld over het financieel plan, op de website van de Kamer van Koophandel terecht.
Heb je naar aanleiding van deze uitleg nog vragen over een ondernemingsplan? Dan kan je ons altijd een e-mail sturen, of bellen op 055 8200 226.