Mijn favorieten

Er zijn nog geen favoriete franchiseformules geselecteerd

Aandelen in de franchise business?

24 januari 2023

Als belegger ben je dikwijls in de weer met het onderzoeken van markten en sectoren. Soms spitten beleggers hele jaarrapporten door om een goed beeld te kunnen krijgen van de financiële winsten die bedrijven hebben behaald over de laatste jaren. Daarmee kunnen ze een aardig goed geïnformeerde keuze maken of ze hun geld wel of niet in het bedrijf in kwestie willen steken.

Voor beleggers die zich bijvoorbeeld richten op een specifieke sector in een economie, is het erg handig om hier de meest renderende opties te vinden en hun risico’s in te schatten. Als een belegger ervoor kiest om te investeren in de consumentenmarkt, dan is er nog steeds veel ruimte om te specialiseren.

Multinationals

Zo is er de optie om te investeren en in het algemeen onderzoek te doen naar grotere multinationals die veel bekende merken bezitten die we dagelijks in de supermarkt zien. Wanneer je hier eenmaal naar op zoek gaat, zul je merken dat een handvol merken steeds terugkomen op de verpakking van bijna alles wat je koopt. Niet heel gek, want slechts een paar grote multinationals hebben haast de volledige markt voor consumentenproducten in handen!

Franchisehouders

Daarnaast is er nog een sector van de economie waar beleggers zich op kunnen storten, en dat is de franchisemarkt. Of beter gezegd: de groep beursgenoteerde bedrijven die voornamelijk werken met het franchisemodel.

Als men eenmaal een succesvol concept heeft, kan men vervolgens het concept als franchise uitgeven aan andere ondernemers. Dit creëert een win-winsituatie voor beide partijen: de franchisenemers krijgen de voordelen van een bekend merk, een blauwdruk voor het runnen van een bedrijf en voortdurende ondersteuning, waar de franchisehouders vergoedingen kunnen innen en royalty’s op verkoop van hun waar.

Merken

Er zijn een paar grote en bekende merken die werken met het franchisemodel. En wellicht het bekendste hiervan is het merk met de twee grote gouden bogen: McDonald’s! Maar er zijn nog tal van andere merken.

Planet Fitness was een toonbeeld van uitmuntendheid vóór de pandemie, toen het bedrijf zich gestaag over de VS. Het goedkope model, met maandelijkse lidmaatschapsprijzen vanaf 10 dollar, zorgt voor een consistente vraag van consumenten.

Sinds de beursgang in 2015 is de aandelenkoers van het bedrijf met meer dan 400% gestegen. De aandelen van Planet Fitness hebben bijna al hun verliezen van de pandemie goedgemaakt.

Wijze van beleggen

Het mooie van de aandelenmarkt is dat je jezelf niet altijd hoeft te beperken tot het aankopen van aandelen, waarna je op je handen zit en hoopt dat de koers omhoog gaat. Als je zeker van je zaak bent, kun je ook via beursgenoteerde opties je kapitaal laten groeien.

Met een optie koop je het recht om op een afgesproken tijd tegen een afgesproken prijs een aandeel te kopen. Als je ervan uitgaat dat het aandeel gaat stijgen, en de rest van de markt er niet zo zeker van is, kun je een optie hiervoor kopen tegen een koers die lager ligt dan wat jij voorspelt.

Als de koersstijging inderdaad uitkomt, kun je het aandeel goedkoop aankopen, en direct voor de hogere koersnotering verkopen. En dit kan vaak al met een fractie van de totale inleg!

×