Mijn favorieten

Er zijn nog geen favoriete franchiseformules geselecteerd

Duurzaam ondernemen zonder verspilling

10 januari 2023

Dat we niet alles zomaar weg moeten gooien, daar zijn we ons wel van bewust. Maar soms weten we gewoon niet zo goed hoe we dit tegen kunnen gaan. Met deze vijf simpele tips kun je als ondernemer kleine stappen in de goede richting zetten. En onthoud: tien stapjes zijn ook een sprong.

1.      Lunch langer houdbaar

Wie lunch regelt voor het personeel, weet dat er weleens iets weggegooid wordt. Door alleen neer te zetten wat verbruikt wordt, ga je verspilling tegen. Is een verpakking open? Zorg dan dat het goed gesloten bewaard blijft. Eventueel kun je een vacumeermachine aanschaffen, zodat alles echt vers blijft en je bijvoorbeeld zoiets als vleeswaren een stuk langer kunt bewaren.

2.      Tweedehands markt

Moeten er nieuwe kantoormeubelen aangeschaft worden? Kijk eerst eens op de tweedehands markt. Ga naar de kringloop of doe een rondje tweedehandsaanbieders op internet. Grote kans dat er goede spullen verkrijgbaar zijn die best nog een tweede, derde of zelfs vierde leven verdienen.

3.      Kladpapier

In het kader van kleine stappen: gooi papier niet zomaar weg. Gebruik het eerst nog als kladpapier op je bureau. Hoewel je misschien alles digitaal doet, is een stukje papier op je bureau altijd handig. Waarom niet die envelop gebruiken, die je toch weggooit? Verzamel een stapeltje en je hebt altijd plek voor je kattebelletjes.

4.      Een graadje lager

Hot item op dit moment: hoe besparen we energie. Begin met de verwarming een graadje lager te zetten. Als je het koud hebt, kun je hem altijd nog hoger zetten, of een lekkere warme trui aantrekken. Dat is beter dan de verwarming onnodig hoog hebben. Binnen no time merk je: hij kan nog wel een graadje lager.

5.      De weekvergadering kan best online

Vanuit de tijd dat we niet op kantoor mochten werken zijn we het online vergaderen nog wel gewend. Het is helemaal niet erg om daar nog mee door te gaan. Moet elke werknemer dagelijks naar kantoor komen of kan hij de vervoerskosten én tijd besparen door thuis te blijven? Het nieuwe normaal, we hebben het heel veel gehoord en zijn het uiteindelijk toch gewoon gaan vinden.

×