Mijn favorieten

Er zijn nog geen favoriete franchiseformules geselecteerd

Een bedrijfspand financieren voor je franchisevestiging: dit zijn de mogelijkheden 

30 juni 2023

Franchisen kan een hele aantrekkelijke manier zijn om te gaan ondernemen. U komt enigszins in een gespreid bedje, met een overzichtelijk ondernemersrisico. Al zijn de risico’s altijd nog groter dan wanneer u in loondienst werkt. Het is dan ook belangrijk om te bedenken hoe u uw vestiging wilt opstarten. Daarbij spelen de kosten een cruciale rol. Want: hoe komt u aan het geld om als franchiser uw bedrijfspand te financieren? In dit artikel zetten we de mogelijkheden voor u als startende franchisenemers op een rijtje. 

Spaargeld achter de hand?

De kans is groot dat u niet genoeg spaargeld achter de hand heeft om de volledige opstartfase te bekostigen. Maar ook als u wél over een appeltje voor de dorst beschikt, kan het verstandig zijn om een lening aan te vragen bij een geldverstrekker. Vaak is dat zelfs bittere noodzaak, omdat het voor u als starter niet aan te raden is om eigen spaargeld rechtstreeks in de eigen onderneming te investeren. U ontvangt immers geen salaris (meer) van een werkgever, terwijl zaken als huur, privéhypotheek en verzekeringen gewoon doorlopen. Bovendien is het verstandig om een ruime buffer op te bouwen. Dan ligt het voor de hand om ook geld te lenen bij een geldverstrekker. Als uw franchise in de toekomst flink groeit, of juist krimpt, is het belangrijk dat uw bedrijfsruimte mee kan groeien of krimpen. Vaak is die flexibiliteit echter beperkt. Heeft u een pand in eigendom dat niet meer bij uw wensen past, dan kunt u verkopen, maar de termijn waarop dat kan hangt sterk af van de markt en de verhuurbaarheid van het pand.

Bedrijfspandhypotheek

Bent u franchiser en zoekt u naar mogelijkheden om uw bedrijfspand te financieren? Dan is de bedrijfspand hypotheek een goede optie. Met deze hypotheek kunt u een bedrijfspand financieren van € 50.000,- tot € 10.000.000,-. Deze financiering geldt voor bedrijfspanden – denk aan kantoorpanden, winkelpanden en horeca. Met deze zakelijke hypotheek voor bedrijfsmatig onroerend goed financiert u een flink deel van de waarde van het pand. De bedrijfspandhypotheek is met of zonder intermediair af te sluiten en kent een looptijd van 3 maanden tot 30 jaar. Interessant is om na te gaan wat de opties zijn om uw lening tussentijds boetevrij af te kunnen lossen.

Dat geeft u als ondernemer maximale flexibiliteit. Of het nu gaat om de aankoop, verbouwing of herfinanciering van een pand, met een lange looptijd en een groot aflossingsvrij gedeelte blijven uw maandlasten laag. Ook startende ondernemers kunnen in aanmerking komen voor een bedrijfspandhypotheek. In tegenstelling tot wat u misschien denkt zijn er geldverstrekkers die het onderpand juist belangrijker vinden dan de jaarrekening van de ondernemer.

Voordat u een zakelijke hypotheek gaat sluiten voor uw bedrijfspand, is het goed om na te gaan wat uw maandlasten zouden worden. Soms blijkt koop overigens uiteindelijk goedkoper te zijn dan een pand huren. Met deze handige rekentool kunt u eenvoudig uw maandlasten berekenen.

Is uw gewenste financiering haalbaar?

Heeft u een bedrijfspand op het oog? Dan wilt u natuurlijk snel weten of de gewenste financiering ook daadwerkelijk in uw situatie haalbaar is. U kunt dit eenvoudig achterhalen door de quickscan van Mogelijk in te vullen. U krijgt na het invullen binnen 2 werkdagen inzicht welke leensom haalbaar is.

×