Mijn favorieten

Er zijn nog geen favoriete franchiseformules geselecteerd

3 faciliteiten die elke werkgever zou moeten regelen voor zijn personeel

26 februari 2024

 

Goed werkgeverschap is geven om je personeel. Dat toon je onder andere door waardering uit te spreken, maar waardering zit hem ook in daden. Soms kost het wat om een goede werkgever te zijn voor je werknemers, maar dat maakt het niet minder belangrijk om er veel waarde aan te hechten. We bespreken drie faciliteiten die elke werkgever zou moeten regelen voor zijn personeel.

Ergonomische werkplek

Het aanbieden van een ergonomische werkplek is een verplichting volgens de Arbowet, maar het kan geen kwaad om dat hier nog eens te benadrukken, omdat er niet altijd aan voldaan wordt. Jouw werknemers moeten kunnen werken op een manier waarbij hun lichaam zo veel als mogelijk ontzien wordt, zodat lichamelijke klachten kunnen worden voorkomen. Bij zittend werk heeft dit bijvoorbeeld veel te maken met de zithouding die men lange tijd aanhoudt om te kunnen werken. Dan is een verstelbare ergonomische bureaustoel plus een bureau en eventueel ook beeldscherm op de juiste hoogte van belang. Neem je je taak in het aanbieden van een ergonomische werkplek niet serieus, dan kun je hiervoor bestraft worden. Maar het is ook onverstandig omdat lichamelijke klachten leiden tot ziekteverzuim, en dat wil je zelf graag vermijden als werkgever.

Veilige, overkapte fietsenstalling

Waarschijnlijk heb je personeel dat op de fiets naar het werk wil komen. Zij willen graag hun fiets veilig en droog kunnen stallen, zodat ze na het werk nog een fiets hebben om op naar huis te kunnen, en dat die fiets dan ook nog eens een droog zadel heeft. Het is echt geen overbodige luxe om de fietsen én billen van je werknemers te beschermen door een veilige, overkapte fietsenstalling te laten plaatsen waar alleen personeel toegang tot heeft. In een overkapte fietsenstalling heb je tevens de mogelijkheid om oplaadpunten voor elektrische fietsen aan te leggen, zodat ook de doelgroep die van wat verder komt en tóch op de fiets wil komen met een volle accu weer de terugrit kan aangaan. Als je deze faciliteiten op orde brengt, verleid je vast ook meer mensen om de fiets te komen, waardoor de ecologische voetafdruk van je bedrijf weer een stukje kleiner wordt én je werknemers fit en gezond houdt.

Goede koffie

Koffie is de Red Bull van de werkvloer. Het sleept mensen de dag door. Koffie halen is een momentje om even de benen te strekken en het hoofd te resetten, om daarna weer met nieuwe focus door te kunnen. Gun je personeel het dat ze dan ook daadwerkelijk over goede koffie kunnen beschikken, en niet over zeer matige automaatkoffie. Een lekker kopje koffie kan een mens een boost geven en een klein geluksmomentje bieden. Als jij jouw personeel dat biedt, getuigt dat van respect, waardering en goed werkgeverschap.

Je werknemers zijn allemaal ook maar mensen en geen machines. Ze hebben lichamen die kwetsbaar zijn, bezittingen die ze willen beschermen en ze willen graag kunnen genieten in het leven. Het is belangrijk om daar als werkgever ook voor te blijven houden, in plaats van de band tussen werkgever en werknemer als een puur zakelijke transactie te beschouwen. Verplaats jezelf in je personeel en vraag jezelf af waar jij in die positie behoefte aan zou hebben. Dat kan ervoor zorgen dat je kompas de goede kant op komt te staan.

×