Mijn favorieten

Er zijn nog geen favoriete franchiseformules geselecteerd

Branchestatistieken 2023: De grootste Franchiseformules per branche

06 juni 2023

Ieder jaar voert De Nationale Franchise Gids een onderzoek uit onder alle franchiseformules van Nederland. In dit artikel gaan we verder in op de grootste franchiseformules per branche.

Dienstverlening

Bijna de helft (368 van de 776) van de franchiseformules is dienstverlener. De branche dienstverlening is de meest diverse branche en biedt een grote diversiteit aan formules. Bij formules in de dienstverlening sluiten veelal zzp’ers of eenmanszaken zich aan bij een formule. De grootste franchiseformule binnen de dienstverlening is The 1:1 Diet bij Cambridge Weight plan, gevolgd door RegioBank en Bosch car Service.

Food retail

Food retail is breed vertegenwoordigd binnen de franchise. Op dit moment bevat de foodbranche 74 formules. De zwaargewichten binnen de foodbranche zijn supermarktformules met als grootste formule SPAR. SPAR heeft in 2023 de veelbelovende vakprijs voor franchiseformules gewonnen. Alleen erkende formules die voldoen aan strenge kwaliteitseisen komen in aanmerking voor deze prijs.

Non food retail

Non-food is één van de grootste branches binnen franchise. Non- food retail kent een grote diversiteit aan bedrijfsactiviteiten. De grootste franchiseformule is de Primera, die door de samenwerking met Blz. in 2020 haar positie in de markt heeft versterkt. De tweede grootste franchiseformule is topbloemen.nl gevolgd door TotalEnergies.

Horeca

De horecabranche kent een verscheidenheid aan ondernemingen. De grootste franchiseformule in de horeca is op dit moment Domino’s pizza gevolgd door New York Pizza en McDonalds. De horecabranche heeft de laatste tijden een daling meegemaakt. Dit is met name te danken door het wegvallen van veel kleinere bedrijven die de coronacrisis niet hebben overleefd.

×