Mijn favorieten

Er zijn nog geen favoriete franchiseformules geselecteerd

De valkuilen van een ondernemer


Remco Robelus is inmiddels al ruim 25 jaar franchisegever van Spare Rib Express. “Door de jaren heen heb ik vele enthousiaste, ambitieuze ondernemers de revue zien passeren. Deze ondernemers hebben vaak nachten wakker gelegen met maar één droom, ik wil mijn eigen onderneming starten! In hun hoofd zijn ze er geheel klaar voor, willen aanpakken, hard werken en morgen starten. Na het eerste gesprek komen al snel de eerste vragen. Hoe doe ik dat met werknemers, wat komt er allemaal bij kijken, hoeveel geld moet ik meebrengen en wat zijn eigenlijk mijn verwachtingen voor de toekomst?”

Regelmatig zien nieuwe ondernemers het ondernemerschap toch wat te rooskleurig in en maken zij vaak dezelfde fouten. Inmiddels herkent Remco ze gelijk. “Iedereen heeft dat gehad. Hierbij mijn vijf valkuilen voor startende ondernemers:”

1. Loonkosten – deze worden té vaak onderschat en kunnen snel tot ongekende hoogten oplopen. Eenmaal gestart met (te) veel medewerkers is dit zeer moeilijk terug te draaien. Zit bovenop je loonkosten, laat werknemers eerder naar huis gaan als het rustig is, werk zoveel mogelijk zelf door op tijd te beginnen en zorg voor een goede dagelijkse voorbereiding.

2. Ondernemingsplan – Dit wordt vaak niet- of maar half gedaan. De ondernemer loopt dan tegen dingen aan die hij of zij totaal niet aan heeft zien komen. Wees voorbereid, het is van essentieel belang dat je een goed ondernemingsplan schrijft dat jou dwingt om over alle aspecten na te denken. Zo kun je vooraf al veel mogelijke problemen tackelen. Maak je plan i.s.m. de formule en laat het toetsen door je accountant of KvK.

3. DDD – Durven, doen en doorzetten. Dit zit er vaak de eerste weken wel in, maar verslapt zodra het even tegen zit. Ondernemers gaan al snel op de verkeerde dingen bezuinigen, worden negatief, dit heeft invloed op de medewerkers en de neerwaartse spiraal is een feit. Blijf enthousiast, een onderneming opbouwen is een kwestie van lange adem maar je bouwt wel aan een eigen vermogen. Ga dan ook écht ondernemen, reken niet alles dood en pak alles wat je pakken kan. Een kleine klant kan later je grootste klant worden en neem elke opdracht of bestelling serieus.

4. KUS – Kwaliteit, uitstraling en service. Denk elke dag weer na over deze woorden, ze worden té vaak vergeten. Alles valt en staat in jouw bedrijf met deze 3 kenmerken en voer dit in alles, overdreven door. Wees niet bang om een klant gelijk te geven, dit kan zomaar resulteren in een klant voor het leven. Geef de klant vertrouwen door altijd een juiste professionele uitstraling op het gebied van marketing, verpakkingen, kleding, enz. Kwaliteit staat natuurlijk voorop.

5. Team – Creëer een team van je medewerkers. Vaak wordt dit op de ‘vriendjes’ manier gedaan, maar probeer hier van weg te blijven. Een groeiend bedrijf krijgt uiteindelijk problemen met ‘vrienden’ omdat deze andere verwachtingen hebben bij groei dan de ondernemer. Zorg goed voor je team, geef constant het juiste voorbeeld, wees duidelijk, verzorg goede contracten en verzorg regelmatig een uitje, borrel en/of activiteit op de zaak en neem hen serieus. Alleen met een gemotiveerd team kun je de wereld veroveren!

“Ondernemen is geen kattenpis. Onderschat het niet en ga ervan uit dat ‘jij’ degene bent die het hardste moet werken. Maar ondernemen geeft ook vrijheid, zelfstandigheid, toekomst en uitdaging. Persoonlijk vind ik het fantastisch en kan ik het eenieder aanraden!”

Ontvang gratis meer informatie over Spare Rib Express

"*" geeft vereiste velden aan

Aanhef

Meer informatie over franchisen bij

Spare Rib Express

×