Mijn favorieten

Er zijn nog geen favoriete franchiseformules geselecteerd

Tips voor franchisenemers: de perfecte winkelindeling

07 augustus 2023

Een goed doordachte winkelindeling is enorm belangrijk voor het creëren van een aantrekkelijke en functionele winkelomgeving. Of je nu een gevestigde franchisenemer bent of net begint met je eigen onderneming, de manier waarop je je winkel organiseert, kan een enorme invloed hebben op de klantervaring en jouw uiteindelijke succes. In dit artikel geven we je tips om de perfecte winkelindeling te bereiken. Lees snel verder, de klok tikt.

Begrijp je klanten

Voordat je begint met het perfectioneren van je winkelindeling, is het belangrijk om je klanten écht te begrijpen. Wat zijn hun wensen, behoeften en voorkeuren? Wat zijn hun winkel gewoonten? Vraag je af of je klanten zin hebben om de hele winkel rond te dwalen en nieuwe items ontdekken of dat ze op zoek zijn naar een snelle oplossing. Al deze inzichten zullen je helpen bij het bepalen van de winkelindeling.

Creëer zones

Verdeel je winkel in duidelijke en overzichtelijke zones op basis van de verschillende productcategorieën, merken of thema’s. Dit maakt het gemakkelijker voor je klanten om zich te navigeren en te vinden wat ze zoeken. Maak op een slimme manier gebruik van bewegwijzering. Denk hierbij aan pijlen op de grond of borden aan het plafond die aangeven wat waar te vinden is.

De looproute

De looproute is het pad die klanten volgen, terwijl ze door de winkel bewegen. Het moet intuïtief en logisch zijn. Plaats populaire en essentiële items verder van de ingang, zodat klanten door de hele winkel gaan en meer ontdekken. Plafondlampen met uitnodigend licht kunnen strategisch worden geplaatst om de looproute te verlichten en de aandacht van klanten te trekken naar belangrijke product displays.

Waar plaats je je producten?

Zet je best verkopende en meest opvallende producten op ooghoogte en binnen handbereik. Items die je wilt promoten kunnen in de buurt van de kassa of aan het einde van de looproute worden geplaatst. Zorg ook voor voldoende ruimte tussen de producten en verschillende displays zodat klanten zich niet overweldigd voelen. Juist deze open ruimte zorgt ervoor dat de verschillende producten die je aanbiedt nog meer opvallen!

Het creëren van de perfecte winkelindeling vergt aandacht voor detail, geduld en een diepgaand begrip van je klanten. Met de juiste indeling kun je niet alleen de klantervaring verbeteren, maar ook de verkoop en loyaliteit vergroten. Zorg voor duidelijke displays, duidelijke productplaatsing en een goede looproute die de klant langs de verschillende zones leidt. Succes met inrichten!

×