Mijn favorieten

Er zijn nog geen favoriete franchiseformules geselecteerd

Wagenparkbeheer optimaliseren: zo pak je dat aan

Een wagenparkbeheerder heeft nogal wat verantwoordelijkheid op zijn schouders liggen. Hij moet heel wat ballen in de lucht houden. Als er ook maar één balletje dreigt te vallen, kan dit enorme gevolgen hebben. Dit maakt dat de beheerder niet alleen over heel veel talenten moet beschikken, maar dat hij ook een aantal middelen nodig heeft om hem bij zijn werk te helpen. Er is altijd ruimte voor verbetering. Een geoptimaliseerd wagenpark draagt bij aan een hogere omzet binnen het bedrijf en laat processen simpelweg soepeler verlopen. Maar hoe pak je dit dan precies aan? Wat mag zeker niet ontbreken om het wagenparkbeheer efficiënter te laten verlopen? In dit artikel zetten we enkele tips op een rij.

Gebruik een voertuigvolgsysteem

Maak gebruik van voertuigvolgsystemen om het wagenparkbeheer verder te optimaliseren. Hoewel dit niet verplicht is, maken steeds meer bedrijven hier gebruik van. Dit is bijvoorbeeld handig voor werkgevers die meerdere monteurs op de weg hebben zitten. Als zij een spoedklus aannemen, is het fijn om te weten waar alle voertuigen zijn. Op die manier kunnen ze efficiënte routes plannen, zodat er niet onnodig om wordt gereden.

Wist je dat een voertuigvolgsysteem ook nog andere voordelen kan hebben? Zo is het eenvoudiger bij te houden hoeveel kilometers er zijn gereden. Ook het terugvragen van belasting is hierdoor een stuk makkelijker.

Niet meer voertuigen dan nodig

Soms zien we dat een wagenpark dusdanig is uitgebreid, dat er eigenlijk meer voertuigen aanwezig zijn dan nodig is. Zonde, want voertuigen kosten veel geld. Kijk maar eens hoeveel je per jaar kunt besparen door één of meerdere voertuigen weg te halen. Dat leidt in de meeste gevallen tot een besparing van honderden tot soms zelfs wel duizenden euro’s. Hierdoor worden de bedrijfskosten lager en in de meeste gevallen ook de omzet hoger.

Kijk dus kritisch naar het aantal voertuigen in jouw wagenpark. Worden deze wel maximaal benut? Zijn er regelmatig dagen dat er voertuigen blijven staan of soms zelfs weken niet in gebruik zijn?

Investeer in fleetmanagement

Fleetmanagement van Webfleet is een goede manier om snel het wagenparkbeheer verder te optimaliseren. Zo beschik je over alles wat je nodig hebt om dit te verbeteren. Je kunt er zelf in investeren, maar je kunt het ook grotendeels uitbesteden. Zo hou je zelf meer tijd over en weet je zeker dat het op de juiste manier wordt gedaan.

Verduurzamen

De afgelopen jaren is er veel te doen geweest over verduurzamen. Ook de komende tijd zal dit een steeds belangrijkere rol gaan spelen. Duurzaamheid leeft in de samenleving en hier wordt ook echt op gehamerd door de overheid. Daardoor kan ook het bedrijfsleven niet anders dan stappen ondernemen. Een goede manier om te verduurzamen is door bijvoorbeeld elektrische auto’s in jouw wagenpark te introduceren. Een duurzaam wagenpark is van grote invloed op de CO2-uitstoot. Zo draag je als bedrijf je steentje bij aan het milieu en laat je zien dat je dit hoog in het vaandel hebt staan.

×