Mijn favorieten

Er zijn nog geen favoriete franchiseformules geselecteerd

Ook als franchisenemer is het belangrijk om goed na te denken over je pensioen

31 juli 2024

Het pensioen: het klinkt misschien nog zo ver weg en misschien denk je er nog helemaal niet aan, maar het is eigenlijk wel heel belangrijk om daar nu al bij stil te staan. Je wil natuurlijk op je oude dag nog wel kunnen genieten van een prettig inkomen. Ook als franchisenemer is het belangrijk om hierover na te denken. Want, hoe zit het eigenlijk met het pensioen als je franchisenemer bent? In de onderstaande blog vertellen je meer over het opbouwen van het pensioen als franchisenemer.

Pensioen als franchisenemer

Als franchisenemer ben je een ondernemer bij een bestaande organisatie, waarbij je een contract sluit met de franchisegever. De franchisegever is dan eigenaar van de bestaande organisatie. Denk bijvoorbeeld aan een grote supermarktketen: de eigenaar van de supermarktketen is dan de franchisegever. Deze grote supermarktketen heeft verschillende vestigingen en van een zo’n vestiging kun jij dan franchisenemer worden. Jij runt deze vestiging en zorgt voor het reilen en zeilen. Je kunt het dus zien als een vorm van ondernemen met verschillende voordelen: je hoeft niet meer na te denken over het opbouwen van naamsbekendheid en ook hoef je geen bedrijfspand te huren of te kopen.

Toch moet je als ondernemer, en dus ook als franchisenemer, aan veel zaken denken. Denk bijvoorbeeld maar aan de toekomst en het pensioen. Je wil natuurlijk in jouw pensioen wel een fijn inkomen krijgen. Net als alle andere ondernemers en zelfstandigen in Nederland is het dan ook voor de franchisenemer aan te raden om alvast goed na te denken over je pensioen.

Als franchisenemer je pensioen aanvullen

Gelukkig krijgt vrijwel iedere Nederlander een AOW uitgekeerd als de pensioenleeftijd is aangetikt. De AOW is overigens niet voor iedere Nederlander gelijk. Het kan ook maar zo zijn dat de hoogte van de AOW niet zo hoog is als je had verwacht, terwijl je natuurlijk in je pensioen wel lekker wil gaan genieten. Het is niet fijn als je met jouw AOW krap bij kas komt te zitten. In dat geval is een fijn pensioen dan zeker geen overbodige luxe.

Tegenwoordig kun je heel eenvoudig zelf je pensioen regelen en opbouwen. Als franchisenemer, maar ook als je bijvoorbeeld bij jouw werkgever te weinig pensioen opbouwt, kun je je eigen pensioen opbouwen voor een extra zakcentje. Dit kun je dan zien als een aanvulling op jouw pensioen.

Kies bijvoorbeeld voor pensioenopbouw bij Evi van Lanschot. Dit gebeurt in de vorm van een lijfrente. Een lijfrente is een soort spaarpotje waarmee je geld kunt beleggen voor later, wat je dus op jouw pensioenleeftijd kunt laten uitkeren. Je legt geld in en dit mag je zelf weten hoe veel en hoe vaak dit gaat zijn, maar houd wel rekening met de jaarruimte. Dit is een maximaal bedrag dat je in jouw pensioen mag stoppen op een belastingvriendelijke manier.

Je kunt dus vaak ook nog eens profiteren van fiscale voordelen bij het opbouwen van een eigen pensioen via deze weg. De hoogte van de jaarruimte verschilt overigens wel per persoon. Ook is het slim om op tijd te beginnen met het opbouwen van jouw pensioen, als je gaat beleggen. Hoe eerder je begint, hoe groter de kans dat je meer kunt opbouwen. En dat is natuurlijk alleen maar fijn voor later.

Verdiep je in de eventuele risico’s en houd hier rekening mee

Beleggen voor jouw pensioen: het kan een aantal risico’s opleveren. Denk bijvoorbeeld aan de stijgende koers waarmee jouw inleg minder waard kan worden of waarbij je een deel van jouw inleg kunt verliezen. Bovendien kan ook de rente tussendoor veranderen, of kan de waarde van een valuta veranderen. Het is dus verstandig om je van tevoren te verdiepen in de verschillende risico’s van het beleggen.

×