Mijn favorieten

Er zijn nog geen favoriete franchiseformules geselecteerd

Als franchisenemer een energiecontract afsluiten: 5 tips

30 september 2024

Als franchisenemer draag je de verantwoordelijkheid voor de bedrijfsvoering van je onderneming. Inclusief alle zakelijke aangelegenheden zoals het regelen van een energiecontract. Als je een franchise start en je kijkt naar zakelijke energie voor je bedrijf, zijn er verschillende aspecten waar je rekening mee moet houden. Zo zorg je voor een efficiënte beheersing van de kosten. En voldoe je aan de mogelijke vereisen van de franchisegever. Maar wat betekent dit precies en waar moet je op letten? Hieronder vind je vijf praktische tips die je helpen het beste zakelijke energiecontract voor je franchise te kiezen.

Controleer afspraken met de franchisegever

Voordat je een energiecontract afsluit, is het essentieel om te controleren of er al afspraken bestaan tussen de franchisegever en bepaalde energieleveranciers als het gaat om zakelijke energie. Sommige franchiseformules hebben namelijk  al contracten met specifieke leveranciers. Bespreek dit met je franchisegever om te weten óf en zo ja, hoeveel keuzevrijheid je hebt.

Neem duurzaamheid in overweging

Veel bedrijven en franchiseformules hechten waarde aan duurzaamheid. Informeer bij je franchisegever of er specifieke duurzaamheidsdoelen zijn en kijk of je kunt kiezen voor een groene energieleverancier. Dit kan niet alleen kosten besparen op de lange termijn, maar ook aantrekkelijk zijn voor milieubewuste klanten.

Vergelijk verschillende energieleveranciers

Als je de vrijheid hebt om je eigen leverancier te kiezen, is het verstandig om verschillende energieleveranciers te vergelijken. Let niet alleen op de tarieven, maar ook op andere contractvoorwaarden zoals de vaste kosten, looptijd en flexibiliteit. Zakelijke energiecontracten kunnen bijvoorbeeld variëren in looptijd, vaak tussen 1 en 5 jaar. Bedenk welke termijn het beste past bij de toekomstplannen van je franchise. Een langere looptijd biedt vaak een lager tarief, maar minder flexibiliteit. Kies een looptijd die overeenkomt met je bedrijfsplannen.

Vraag naar maatwerkopties en besparingsmogelijkheden

Sommige energieleveranciers bieden zakelijke klanten extra opties zoals energiebeheerprogramma’s, waarmee je inzicht krijgt in je energieverbruik. Dit helpt bij het identificeren van besparingskansen. Ook kan het nuttig zijn om te vragen naar kortingstarieven voor grotere afnemers of franchiseorganisaties met meerdere vestigingen.

Denk al na over mogelijk toekomstige uitbreiding(en)

Als het gaat om zakelijke energie is het tot slot belangrijk al na te denken over energiebehoeften in geval van mogelijk uitbreiding in de toekomst. Als je plant om meerdere vestigingen te openen, kan het nuttig zijn om nu al afspraken te maken met energieleveranciers voor gunstigere tarieven.

Het beste zakelijke energiecontract dat past bij jou en je franchise

Door deze tips in gedachten te houden, kun je als franchisenemer zakelijke energie kiezen die het best past bij de specifieke behoeften van jouw bedrijf. Het zorgvuldig kiezen van een energieleverancier en contractvoorwaarden kan op de lange termijn kosten besparen en bijdragen aan een efficiëntere bedrijfsvoering. Bovendien helpt het om vooraf goed te overleggen met je franchisegever, zodat je voldoet aan eventuele afspraken en duurzaamheidsdoelstellingen. Zo kun je niet alleen besparen, maar ook een positief signaal afgeven naar klanten en bijdragen aan een duurzamere toekomst voor je franchise.

×