Voor ondernemende mensen zijn er volop kansen bij Kvik, de formule van Deense designkeukens. Wereldwijd zijn er ruim 190 vestigingen, waarvan 34 in Nederland. De mogelijkheden voor groei zijn dus zeker aanwezig. Dat heeft ook Gerda Pieterse ervaren, die eerst als parttimer bij de formule werkte en vorig jaar een eigen vestiging opende.
Pieterse heeft in april 2023 als franchisenemer de vestiging van Kvik in Leiderdorp overgenomen. “Tijdens mijn opleiding interieuradvies ging ik stage lopen bij Kvik. Die stage beviel goed en ik ben er blijven werken. Eerst in de weekenden, na school. Uiteindelijk heb ik twee jaar gewerkt bij de vorige franchisenemer,” vertelt Pieterse. Haar eigen bedrijf opstarten was de volgende stap, waarbij ze haar kennis van keukens gebruikte om ook de montage op zich te nemen. “Het was fijn om de kennis die ik bij Kvik had opgedaan, ook in de praktijk toe te passen. Het is veel meer dan alleen kastjes monteren natuurlijk, het begint vaak met het aanpassen van het leidingwerk. Je moet als monteur dus van alle markten thuis zijn.”
Lopende Winkel Overnemen
Hoewel Pieterse bekend was bij de formule, begon haar traject als franchisenemer met een intakegesprek. “Daarin wordt verteld wat het werk allemaal inhoudt en wat de situatie was. Ik zou immers een lopende winkel overnemen,” legt Pieterse uit. Nadat wederzijds het gevoel goed was, werd er ingezoomd op de cijfers en de kosten. “Kvik heeft een regeling met een crowdfunding-platform, maar ik was zo eigenwijs dat ik het zelf via de bank wilde regelen, en daar kreeg ik ook de ruimte voor.”
De uitgebreide begeleiding vanuit Kvik was een belangrijke factor voor Pieterse. “Je hebt sowieso een aantal trainingen voordat je de winkel start. Vanuit Kvik Denemarken worden trainingen gegeven in leidinggeven, personeelszaken en verkoop. Dat is een traject van enkele maanden, waarbij je in een andere winkel meeloopt met de ondernemer. Je voert ook klantgesprekken, zodat je heel veel aspecten van het vak leert kennen.”
Kvik Loopt Altijd Voorop in de Trends
Het succes van Kvik ligt niet alleen in het productaanbod, maar ook in de manier waarop de formule haar franchisenemers ondersteunt. “Je hebt een winkelmanager die vanuit Kvik Nederland de boel in de gaten houdt en jou helpt met al je vragen. En in Denemarken zit een heel goede IT-afdeling die altijd antwoord vindt op de vragen die je als franchisenemer hebt,” aldus Pieterse.
Het merk Kvik is volgens Pieterse ook onderscheidend doordat ze altijd net iets voorlopen op de trends. “Ik heb Kvik altijd een heel mooi merk gevonden. Het product is gewoon super. Alles klopt, de stijl en de sfeer, de Denen hebben daar echt kijk op. Kvik is onder andere onderscheidend doordat ze veel gespecialiseerder kijken naar de kleuren, ze lopen altijd net iets voor op de trend. Op een gegeven moment kwamen ze met een beige keuken, dan denk je: wat moet ik daarmee. Een paar weken later blijkt dat enorm in te zijn.”
Voor franchisenemers zoals Pieterse, die technische kennis combineren met ondernemersgeest, biedt Kvik een solide basis en een kans om te groeien. “Het is vooral belangrijk om je in te leven in de wensen van de klant. Je moet kijken: hoe past een keuken in het leven van de klant? Wij werken met open en eerlijke prijzen en communiceren daar helder over, geen gesjoemel met kortingen of juist bijkomende kosten. We kunnen vanaf het begin gefocust zijn op het ontwerp en de wensen van de klant.”
Voor iedereen die overweegt om franchisenemer te worden, biedt Kvik een bewezen formule en de steun die nodig is om te slagen. Zoals Pieterse concludeert: “Als je eenmaal door de beginfase heen bent, wordt het alleen maar leuker. De combinatie van leiderschap, technisch inzicht en sympathie voor je personeel is de sleutel tot succes.”